Kopersgids schilderijen
Doorgaan naar hoofdinhoud


 Kopersgidsen


Kopersgids schilderijen


Een zorgvuldig uitgekozen schilderij kan de sfeer van een kamer bepalen. Van landschappen en portretten tot stillevens en van Van Gogh tot Herman Brood, op eBay vind je een breed scala aan schilderijen. Als je een goede deal wilt sluiten voor een echt kunstwerk, moet je weten wat voor soort schilderij je wilt, wat je de verkoper moet vragen en hoe je de tools op eBay kunt gebruiken om de juiste schilderijen te kiezen voor je huis.

Achtergrondinformatie over schilderijen


Achtergrondinformatie over schilderijen

Als je nadenkt over het soort schilderij dat je wilt gaan kopen, moet je een beslissing nemen of je schilderijen wilt verzamelen van een bepaalde schilder, een bepaalde techniek, een bepaalde periode of een bepaald genre. Je kunt natuurlijk ook gewoon een persoonlijk tintje aan je inrichting geven. Kijk eens rond op eBay om een idee te krijgen van welke stijl je het meest aanspreekt. Dit zijn enkele bekende stromingen in de schilderkunst:

 • Abstracte schilderijen: In de abstracte kunst wordt de vorm van het onderwerp vereenvoudigd of uitvergroot om extra emotie of een andere betekenis uit te drukken.

 • Art deco schilderijen: Art deco, een vorm van abstracte kunst, maakt dankbaar gebruik van de technische vooruitgang van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Schilderijen met deze stijl zien er geraffineerd uit en hebben vaak een metaalachtige glans. Ook wordt veel gebruik gemaakt van vreemde hoeken en industriële kleuren.

 • Gouache aquarellen: In gouache-aquarellen worden witte pigmenten gebruikt zodat ze dikker en minder doorzichtig zijn dan andere aquarellen.

 • Impressionistische schilderijen: Tijdens het Impressionisme aan het einde van de 19e eeuw veranderden schilders als Monet en Renoir hun manier van schilderen om het effect te benaderen van veranderingen in belichting van een object. Impressionisme is nog steeds een populaire stijl voor hedendaagse schilders, verzamelaars en kunstliefhebbers.

 • Pop art: In de pop art worden alledaagse dingen afgebeeld op een manier die iets zegt over de hedendaagse cultuur. De pop art-beweging wordt vaak geassocieerd met Andy Warhol en Jasper Johns.

 • Realisme: Het Realisme probeert waarheidsgetrouwe en realistische afbeeldingen te maken van objecten. Hieraan ligt de idee ten grondslag dat elk object het waard is om te worden geschilderd.

 • Surrealisme: Het Surrealisme, een fantasierijke benadering van kunst, beeldt objecten af die er onnatuurlijk uitzien of figuren die zich onnatuurlijk gedragen. Ook worden combinaties van objecten afgebeeld die je niet zou verwachten, zoals in een droom.

Voordat je een aankoop doet, moet je je goed bedenken of de stijl die je hebt gekozen ook past in het interieur van de kamer waar je het schilderij wilt hangen. Zo past een 19e-eeuwse jachtscène in realistische stijl beter in een kamer met houten lambrisering dan een felgekleurd stadsgezicht in art deco-stijl.

Kiezen tussen een origineel of een reproductie

Op eBay wordt een groot aantal originele schilderijen aangeboden, die soms worden aangeboden door de kunstenaar zelf. Als het je puur gaat om wanddecoratie, kun je geld besparen met een reproductie van goede kwaliteit. Zo zijn digitale reproducties met hoge resolutie, ook wel giclées genoemd, vaak zeer kleurvast. Je ziet ze zelfs in galerieën. Deze reproducties worden gemaakt van digitale afbeeldingen en afgedrukt op een inkjetprinter met zes kleuren. Je kunt afdrukken krijgen op doek, aquarelpapier of een andere ondergrond.


Terug naar bovenTerug naar boven

De taal van de kunsthandelaar


De taal van de kunsthandelaar

Kijk voordat je een schilderij koopt op eBay goed naar de informatie in de aanbieding, zoals de beschrijving van het formaat van het schilderij en de staat waarin het verkeert. Foto's geven ook vaak een idee van het formaat en de staat. Zorg ook dat je bekend bent met begrippen die vaak worden gebruikt in de kunstwereld, zodat je alle informatie krijgt die je nodig hebt om met een gerust hart een schilderij te kunnen kopen.

 • Catalogue raisonné: De catalogue raisonné, een allesomvattende lijst met werken van een artiest, bevat informatie over de eigenaar van elk schilderij, de huidige staat en een afbeelding van elk schilderij.

 • Herkomst: Het bewijs van herkomst is een document waarin wordt beschreven wie het kunstwerk in bezit heeft gehad, wat de staat is geweest, of het is gerestaureerd en waar het tentoongesteld is geweest. Dit document helpt je de echtheid van een kunstwerk te controleren. Verkopers moeten de herkomst van originele schilderijen kunnen aantonen. De herkomst van oudere schilderijen kan onvolledig zijn of zelfs niet bestaan. Het document kan verloren of beschadigd zijn geraakt in de lange geschiedenis van eigendom.

 • Bewijs van echtheid: Hoewel het moeilijk is om onomstotelijk vast te stellen of een schilderij een authentiek origineel werk van een bepaalde schilder is, is het belangrijk om te vragen naar een bewijs dat het schilderij is bekeken door een bevoegd expert en dat de echtheid is geverifieerd. Deze onafhankelijke taxateur moet zelf ook zijn eigen referenties kunnen laten zien om aan te tonen dat hij/zij expertise heeft op het gebied van een bepaalde stijl, een bepaalde kunstenaar of een bepaald genre. Accepteer geen certificaat van echtheid. Deze worden in de kunstwereld meestal niet gebruikt.

 • Toegeschreven aan: De woorden "toegeschreven aan" geven aan dat een expert de stijl van een schilderij en andere factoren heeft beoordeeld en tot de conclusie is gekomen dat een schilderij met grote waarschijnlijkheid is geschilderd door een bepaalde kunstenaar. De expert kan hierover echter nooit absolute zekerheid geven.

Als je vragen hebt over een bepaalde aanbieding, klik je op Vraag het de verkoper. Ervaren verkopers willen je graag tevredenstellen, zodat je nog eens iets bij hen koopt. Wanneer je een verkoper hebt gevonden die je bevalt, ga je na of hij/zij een eBay-winkel heeft, vooral als hij/zij gespecialiseerd is in je favoriete kunstenaar of genre. Als je een verzamelaar bent, is het een veilig idee om een goede relatie op te bouwen met een grote, ervaren verkoper die betrouwbare experts in de arm neemt om schilderijen te laten taxeren.


Terug naar bovenTerug naar boven

Schilderijen zoeken op eBay


Schilderijen zoeken op eBay

Als je eenmaal weet wat voor schilderij je wilt hebben, ga je naar het portaal Kunst, antiek en design. Klik op de rubriek Beeldende kunst en vervolgens op Schilderkunst. Je kunt nu op zoek gaan naar schilderijen op eBay.

 • Rubrieken: De belangrijkste rubrieken onder Schilderkunst zijn Aquarel, Olieverf en Overige schilderkunst.

 • Zoekopties: Met de links in het gedeelte met zoekopties aan de linkerkant van de pagina met aanbiedingen kun je zoeken naar schilderijen die voldoen aan de criteria die je opgeeft. Zo kun je zoeken naar objecten bij jou in de buurt of objecten die je met PayPal kunt betalen.

 • Zoeken op trefwoorden: Zoek naar bepaalde woorden in de aanbiedingen op eBay. Als je bijvoorbeeld een Herman Brood wilt, typ je "Herman Brood" (zonder aanhalingstekens) in het vak Zoeken. Als je liever een stilleven met bloemen hebt, typ je "stilleven bloemen" (zonder aanhalingstekens) in het vak Zoeken. Schakel het selectievakje Zoeken in titels en beschrijvingen in voor meer resultaten. Ga naar de pagina Algemene zoektips van eBay voor meer tips bij het zoeken met trefwoorden.

Als je op eBay niet precies kunt vinden wat je zoekt, kun je het proberen in een eBay-winkel. Een ander alternatief is een zoekopdracht op Mijn eBay. Je wordt dan gemaild wanneer een object beschikbaar komt dat aan je wensen voldoet.


Terug naar bovenTerug naar boven

Veilig schilderijen kopen


Veilig schilderijen kopen

Zorg ervoor dat je, voordat je tot de koop overgaat, precies weet wat je koopt. Trek de verkoper na en lees hoe eBay en PayPal je kunnen beschermen.

Weet wat je koopt

Lees de informatie in de objectaanbieding zorgvuldig door.

 • Houd rekening met leveringskosten in de uiteindelijke verkoopprijs. Als je veel geld uitgeeft, controleer je of de verkoper het object verzekert tijdens het transport.

 • Als je meer wilt weten, stuur je de verkoper een e-mail met je vraag. Dit doe je door te klikken op Vraag het de verkoper in het gedeelte met verkopergegevens.

 • Controleer altijd of je de transactie op eBay volledig afhandelt (met een bod, Nu kopen of Beste voorstel). Transacties die worden beklonken buiten eBay vallen niet onder de beschermingsregelingen van eBay.

 • Betaal je eBay-object nooit met een overschrijving via Western Union of MoneyGram. Deze betaalwijzen zijn niet veilig wanneer je iemand betaalt die je niet kent.

Ken je verkoper

Trek verkopers na, zodat je je transacties met een gerust hart kunt afhandelen.

 • Wat is de feedbackscore van de verkoper? Hoeveel transacties heeft hij/zij voltooid? Hoe hoog is het percentage positieve reacties?

 • Wat zeggen kopers in hun feedback? Zijn ze positief over de verkoper?

 • De meeste topverkopers op eBay hebben net als winkels een retourregeling. Biedt de verkoper een niet-goed-geld-terug-garantie? Wat zijn de algemene voorwaarden?

Kopersbescherming

Mocht je onverhoopt toch tegen problemen aanlopen tijdens een transactie, dan kun je een beroep doen op eBay en PayPal.

 • Veilig betalen met PayPal: Met PayPal kun je betalen zonder dat de verkoper je bankrekeningnummer of creditcardnummer te zien krijgt. Het is zelfs zo dat PayPal kopers 100% beschermt tegen afschrijvingen van hun bankrekening waarvoor ze geen toestemming hebben gegeven. Bovendien is je aankoop met de kopersbescherming van PayPal tot maximaal EUR 500 gedekt.

 • Veilig handelen en problemen oplossen op eBay: Ga naar Veilig handelen en problemen oplossen voor informatie over de beveiliging van je account en het gebruik van de snelle en efficiënte tools van eBay voor het oplossen van problemen.


Terug naar bovenTerug naar boven


 Geschreven door

eBay