Doorgaan naar hoofdinhoud
Home > Handelsassistenten > Een handelsassistent worden - Veelgestelde vragen

Lijst met handelsassistenten

Kies een onderwerp
Een handelsassistent vinden
Eenvoudig zoeken
Hoe 't werkt
Veelgestelde vragen


Voor handelsassistenten
Je profiel maken/bewerken
Om te beginnen
Veelgestelde vragen
Toolkit
Een handelsassistent worden - Veelgestelde vragen

Voorwaarden en voordelen
Reclame maken als handelsassistent
Verkopen als handelsassistent


Wat zijn de vereisten om handelsassistent te worden?
Als je handelsassistent wilt worden, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je hebt de afgelopen dertig dagen ten minste vijf objecten verkocht.
  • Je hebt een feedbackscore van 50 of meer.
  • Je hebt positieve feedback van 97 procent of hoger.
  • Je eBay-account heeft een goede status.

Als je aan deze voorwaarden voldoet, kun je een profiel aanmaken in de lijst met handelsassistenten door op de link Je profiel maken/bewerken te klikken. Daarin kun je je specialisaties, kosten, voorwaarden, contactgegevens en eventuele bezoekuren beschrijven. Je profiel verschijnt in de zoekresultaten wanneer gebruikers zoeken naar handelsassistenten in jouw regio.

Een vermelding in de lijst met handelsassistenten is vergelijkbaar met een advertentie voor je services. Iedere handelsassistent heeft zijn eigen activiteiten. Handelsassistenten zijn geen werknemers of onafhankelijke contractanten van eBay die door eBay worden erkend of goedgekeurd. Je hebt de mogelijkheid deel uit te maken van deze lijst, maar dit is geen absoluut recht. eBay kan besluiten je profiel van de lijst uit te sluiten. Dit kunnen we bijvoorbeeld doen als we ernstige klachten hebben ontvangen over je service als handelsassistent.Waarom zou ik handelsassistent worden?
Als je op de lijst met handelsassistenten staat, maak je kenbaar dat je bereid bent om voor anderen te verkopen op eBay. Veel handelsassistenten brengen voor hun service kosten in rekening. Als handelsassistent kun je je verkoopervaring inzetten zonder zelf op zoek te hoeven gaan naar objecten. Je krijgt die namelijk van klanten en jij ontvangt geld voor je verkoopactiviteiten, op voorwaarden die je zelf bepaalt. Voor veel verkopers is dit een perfecte manier om met eBay geld te verdienen. De winstmarges kunnen voor hoger geprijsde objecten aardig oplopen.Hoeveel kost het om handelsassistent te worden?
Het programma is geheel gratis. eBay behoudt zich het recht voor kosten in rekening te brengen voor plaatsing op de lijst met handelsassistenten, maar in de nabije toekomst zijn hiervoor geen plannen. Mocht dit veranderen, dan worden alle handelsassistenten hiervan tijdig op de hoogte gesteld. Zo kunnen zij zelf bepalen of ze al dan niet op de lijst willen blijven staan.


Wat is een handelspost? Hoe kan ik een handelspost worden?
Je komt in aanmerking voor een handelspost als je handelsassistent bent en aan de volgende extra voorwaarden voldoet:
  • Je biedt minstens één afgiftepunt waar iemand aanwezig is, of een winkel met regelmatige openingstijden, zodat klanten de locatie kunnen bezoeken zonder vooraf te hoeven te bellen.
  • Je hebt een feedbackscore van 500 of meer.
  • Je verkoopt maandelijks voor minstens EUR 25.000 op eBay.

Klanten kunnen speciaal naar handelsposten zoeken en handelsposten kunnen een prominente plaats krijgen in zoekresultaten. Handelsposten hebben ook een speciaal pictogram dat naast hun gebruikersnaam wordt weergegeven. Als je een handelsassistent bent die daarnaast aan deze voorwaarden voldoet, kom je automatisch in aanmerking voor een handelspost. Je hoeft dan verder geen actie te ondernemen.Met welke juridische aspecten moet ik rekening houden als ik handelsassistent wil worden?
Juridische bepalingen en voorwaarden voor handelsassistenten variëren naar gelang het land waarin je zakendoet. Je bent er verantwoordelijk voor dat de services die je aan klanten biedt, legaal zijn. Klik hier voor meer informatie over juridische aspecten.


Hoe is de lijst met handelsassistenten ingedeeld?
De lijst is zodanig opgezet dat verkopers met de meeste ervaring en transacties op eBay bovenaan worden weergegeven. Op de pagina met zoekresultaten kunnen klanten de resultaten sorteren op gebruikersnaam, feedbackscore en postcode. De resultaten kunnen ook worden gefilterd op basis van specialisatie, services en andere criteria. Zo kunnen klanten snel de handelsassistent vinden die het beste bij hen past.


Wat moet ik doen als ik alleen objecten in bepaalde rubrieken wil verkopen?
Dat mag je als handelsassistent volledig zelf bepalen. Wanneer je je profiel aanmaakt of bewerkt, kun je maximaal drie hoofdrubrieken (en vijf subrubrieken voor iedere hoofdrubriek) als specialisatie selecteren. Je kunt ook aangeven dat je objecten in alle eBay-rubrieken verkoopt. Klanten krijgen deze gegevens te zien en deze gegevens bepalen ook je weergave in zoekresultaten.


Mag ik reclame maken voor het feit dat ik handelsassistent ben?
Uiteraard. Hoe meer bekendheid je geeft aan het feit dat je services biedt als handelsassistent, hoe meer klanten je zult aantrekken. Daarvoor kun je de volgende stappen volgen:
  • Het is een goed idee om in de beschrijvingen van al je aanbiedingen op eBay aan te geven dat je handelsassistent bent. Je kunt zelfs gebruikmaken van HTML en zo een link plaatsen waarmee bezoekers rechtstreeks naar je profiel in de lijst met handelsassistenten kunnen gaan.
  • In de toolkit voor handelsassistenten vind je reclamemateriaal dat je kunt downloaden. Op deze posters en affiches kun je je eigen contactgegevens vermelden. Vervolgens kun je ze op prikborden hangen, in je eigen winkel of op andere plaatsen waar je denkt dat potentiële klanten je naam kunnen vinden.
  • Ook op je pagina Over mij of op je eigen website kun je aangeven dat je handelsassistent bent.


Hoe kan ik me van de lijst met handelsassistenten laten verwijderen?
Je kunt je van de lijst laten verwijderen door naar je lijst met opgeslagen profielen te gaan en op de link Verwijderen te klikken die je naast ieder profiel vindt. Je wordt dan gevraagd de verwijdering te bevestigen. Als je bevestigt, wordt je profiel uit de lijst verwijderd. Je kunt je later altijd weer in de lijst laten opnemen, mits je aan de minimumvereisten voldoet. Het is slim om je van de lijst te laten schrappen als je langere tijd afwezig bent of niet in staat bent gebruik te maken van eBay.


Wie bepaalt de regels voor mijn samenwerking met klanten?
Wanneer je je aanmeldt als handelsassistent, maak je in feite reclame voor je eigen verkoopservice om potentiële klanten binnen te halen. Jij en de klant moeten alle voorwaarden zelf afspreken. Wij raden je aan om eerst alle details te bespreken voordat je met een klant in zee gaat. Jullie moeten precies afspreken wat de startprijs van het object moet zijn, wie de eBay-kosten betaalt, wie het object verzendt en wat er gebeurt als een object niet wordt verkocht. Zo zijn er wellicht nog andere zaken die je eerst wilt vastleggen.


Wat voor kosten moet ik als handelsassistent in rekening brengen?
Over de kosten moet je zelf onderhandelen met de klant. Kosten kunnen variëren naar gelang het soort object dat de klant wil verkopen, de grootte en de prijs. Je kunt minimumkosten of kosten voor extra services die je aanbiedt, in rekening te brengen. Het belangrijkste is dat jij de kosten bepaalt en dat je de kostenberekening van tevoren met je klanten regelt. Waar je ook aan moet denken, is dat jij altijd de eindverantwoordelijke blijft voor alle eBay-kosten, ongeacht de manier waarop je de kosten met de klant regelt. Voor eBay ben jij immers de officiële verkoper en de kosten komen gewoon op je eBay-factuur te staan.


Zijn alle normale eBay-handelsregels van toepassing op handelsassistenten?
Ja, als je objecten verkoopt als handelsassistent, moet je deze accuraat beschrijven en ervoor zorgen dat deze voldoen aan het aanbiedingsbeleid van eBay. Als jij het object aanbiedt, ben je ook de verkoper. Jij bent immers degene die met kopers communiceert, de verkoop beheert, feedback van kopers krijgt en de eBay-kosten betaalt.


Wat gebeurt er als iemand me een object geeft en het niet wordt verkocht?
Ook dit moet je in overleg met de klant bepalen. Je kunt het object aan een liefdadigheidsinstelling schenken of teruggeven aan de klant, of een andere regeling treffen waarin beide partijen zich kunnen vinden. Het belangrijkste is dat je alle details bespreekt voordat je met een klant in zee gaat.


Wie betaalt de eBay-kosten als ik voor iemand anders verkoop?
eBay brengt de officiële verkoper kosten in rekening, en dat is de handelsassistent. Je kunt klanten de eBay-kosten laten betalen, maar de handelsassistent is er uiteindelijk voor verantwoordelijk dat de eBay-kosten worden voldaan. Hierover moet je op voorhand duidelijke afspraken maken met je klanten.


Wie krijgt de feedback van de koper wanneer een object wordt verkocht?
De handelsassistent die het object verkoopt, krijgt de feedback van de koper, of deze nu positief, neutraal of negatief is. Bij het geven van feedback wordt de handelsassistent beschouwd als de verkoper. Als je objecten voor anderen verkoopt, moet je er dus voor zorgen dat je ieder object nauwkeurig beschrijft, want jij bent uiteindelijk verantwoordelijk voor de transactie.


Is Customer Support ook beschikbaar voor handelsassistenten?
Net als alle andere eBay-leden kunnen ook handelsassistenten een beroep doen op Customer Support van eBay. Je kunt contact met ons opnemen als je een vraag wilt stellen of een probleem met het gebruik van eBay wilt melden. eBay bemiddelt echter niet tussen handelsassistenten en hun klanten.Handelsassistenten kunnen voor anderen objecten verkopen op eBay. Handelsassistenten werken onafhankelijk als verkopers op eBay en zijn geen werknemers, vertegenwoordigers of partners van eBay. Handelsassistenten dienen zich aan alle aspecten van het eBay-beleid te houden en moeten aan bepaalde criteria voldoen om in aanmerking te komen voor vermelding in de lijst van handelsassistenten. Meer informatie over het vinden van een handelsassistent.