Kopersgids stripboeken
Doorgaan naar hoofdinhoud


 Kopersgidsen


Kopersgids stripboeken


Mensen verzamelen om verschillende redenen stripboeken. Sommigen herlezen graag de stripboeken van vroeger, anderen genieten van de personages en verhaallijnen terwijl weer anderen stripboeken waarderen als kunstvorm. Of je nu net begint met je verzameling of op zoek bent naar klassieke oude drukken van stripboeken om je collectie compleet te maken, op eBay vind je vast wat je hebben wilt.

De geschiedenis van stripboeken


De geschiedenis van stripboeken

Vanaf het prille begin, van krantenstrips, misdaadverhalen en propaganda tot de Amerikaanse superhelden, de griezelverhalen en beeldromans, hebben stripboeken een plaatsje veroverd in de Nederlandse geschiedenis van de populaire cultuur.

Periode van krantenstrips en eerste tijdschriften (1920-1945)

Vanaf 1920 behoren strips niet meer alleen tot het domein van kranten en satirische tijdschriften maar verschijnen ze ook in jeugdbladen en -bijlagen zoals sjors. In deze periode beginnen de striptekenaars Alfred Mazure en Marten Toonder aan hun lange carrière.

Tijdens de Duitse bezetting viel de aanvoer van Amerikaanse strips stil en kreeg Nederlands talent een kans. Van de hand van Alfred Mazure verschenen vanaf 1941 de bekende Dick Bos-boekjes. En vanaf 1941 krijgt Tom Poes algemene bekendheid.

Het begin van een tijdperk (1945-1955)

Kort na de Tweede Wereldoorlog zien diverse beroemde Nederlandse striphelden voor het eerst het levenslicht, zoals Kapitein Rob, Paulus de Boskabouter en Eric de Noorman. Ook richt Marten Toonder zijn bekende tekenstudio's op waar het Tom Poes Weekblad wordt gemaakt en tientallen tekenaars de kneepjes van het vak leren. Uit deze periode zijn Piet Wijn, die later voor Donald Duck heeft getekend, en Dick Matena, die voor Eppo, Sjors en Donald Duck heeft gewerkt, de bekendste voorbeelden.

Maar niet alleen in Nederland komt de strip tot bloei. In België krijgt de bekende stripheld Kuifje in 1946 zijn eigen weekblad. Daarin staan niet alleen verhalen van de avontuurlijke reporter maar ook van Blake & Mortimer en Corentin. De grote concurrent van het weekblad Kuifje is Robbedoes, dat bijna even populair is, maar een geheel ander publiek heeft.

Nederlandse en geïmporteerde strips (1956-1969)

In de jaren '50 wordt de markt overspoeld met strips uit allerlei landen. In de VS is het tijdperk van de superheld aangebroken. Superman en Flash Gordon beleven een tweede jeugd en van Marvel verschijnt een gehele reeks nieuwe helden, zoals de Hulk, The Fantastic Four en Spider-Man.

Naar aanleiding van het grote succes van deze strips worden er ook Nederlandse stripbladen geïntroduceerd, zoals Tarzan, De Vleermuis (een Nederlandse bewerking van Batman) en De Onbekende Stille. Dit laatste blad is een van de vele cowboystrips die in Nederland verschijnen, zoals ook Fred Penner en Kruitdamp. Duidelijker kan de Amerikaanse invloed bijna niet zijn.

De grote rage van de jaren '60 zijn evenwel de kleine Lilliput-boekjes van uitgeverij Van Ditmar, die volstaan met stripverhalen die eerder in het buitenland zijn verschenen. De helden van deze verhalen dragen originele namen, zoals Akim, Jezab, Sigurd, Fulgor en Raka.

Hoewel de strip een commercieel succes is bij kinderen, krijgt deze verhaalvorm een volwassen imago vanwege ontwikkelingen in de popart. Doordat de Amerikaanse kunstenaar Roy Lichtenstein striptekeningen als basis neemt voor zijn werken, ontvangen strips ook in artistieke kringen steeds meer waardering.

Nieuwe ontwikkelingen (1970-1979)

In de jaren '70 slaat de strip allerlei nieuwe richtingen in. Er verschijnen strips voor jongeren waarin geen taboe meer wordt geschuwd, zoals Tante Leny Presenteert, de familiestrip doet zijn intrede, zoals Jan, Jans en de kinderen, en er verschijnen allerlei maatschappijkritische strips, waarvan de bekendste op dat moment van de hand van Peter van Straaten zijn.

Kunst en artistieke grenzen (1980-nu)

Vanaf 1980 bestaan er geen beperkingen meer voor de strip. Alle verschillende prijzen en opdrachten die Joost Swarte in de wacht sleept, geven aan dat de strip geheel is geaccepteerd als kunstvorm. Tegelijkertijd worden de laatste artistieke grenzen geslecht door een nieuwe lichting striptekenaars. Voor mateloos populaire strips zoals De Familie Doorzon, Joop Klepzeiker en Sjef van Oekel, die het levenslicht zien in diverse tijdschriften, is geen tafereel te gek en geen grap te grof.

De laatste ontwikkeling op stripgebied is publicatie via internet, zodat beginnende striptekenaars hun publiek eenvoudiger kunnen bereiken.


Terug naar bovenTerug naar boven

Stripboeken taxeren en verzamelen


Stripboeken taxeren en verzamelen

In de afgelopen tien jaar is de handel in stripboeken uitgegroeid tot een enorme branche. Naar aanleiding van films zoals Spider-Man, Batman Begins en X-Men is de belangstelling voor deze kunstvorm nog groter geworden.

Stripboeken hebben zich sterk ontwikkeld sinds de tijd van de cowboyverhalen uit de jaren '60. Er zijn complexe verhaallijnen waarin de personages zowel met fysieke als emotionele beproevingen worden geconfronteerd en de illustraties zijn nog nooit zo goed geweest. Nu er zoveel getalenteerde kunstenaars en schrijvers betrokken zijn bij het creëren van stripverhalen, is het niet verbazingwekkend dat het verzamelen van strips een grote vlucht heeft genomen.

Wanneer je strips verzamelt, is het belangrijkste dat je ervan geniet. Zoek striphelden die je leuk vindt. Vind je hun macht, geheime identiteit of wereld interessant? Behoren ze tot een groep? Zo ja, wil je dan verschillende stripboekenseries tegelijk verzamelen?

Waarde en kwaliteitsaanduiding van stripboeken

De waarde van stripboeken is doorgaans afhankelijk van diverse factoren, zoals de zeldzaamheid van een stripboek en de staat waarin het verkeert. Bij Nederlandse stripboeken wordt de kwaliteit vaak aangeduid met gangbare termen als "in nieuwstaat" of "zgan" (zo goed als nieuw). Wanneer je Amerikaanse strips verzamelt, is het is handig als je de kwaliteitsaanduidingen begrijpt die Amerikaanse stripverzamelaars gebruiken, zodat je niet teleurgesteld raakt wanneer je boeken van hen koopt.

Stripboekengidsen als Overstreet en Wizard zijn een uitstekende informatiebron voor verzamelaars van Amerikaanse strips. In deze gidsen wordt niet alleen de waarde van veel oude strips vermeld maar vind je ook artikelen over toekomstige evenementen in de stripwereld.

De volgende kwaliteitsaanduidingen worden veel gebruikt om de staat van Amerikaanse strips aan te geven. De aanduidingen komen ook als afkorting voor en/of worden door een cijfer aangegeven.

 • Mint (MT), 9,9 tot 10,0: De beste staat waarin een strip kan verkeren. Perfect of vrijwel perfect.

 • Near Mint/Mint (NM/M), 9,8: Bijna perfect. Slechts kleine onvolkomenheden. Het stripboek is plat en vertoont geen slijtagesporen.

 • Near Mint (NM), 9,2 tot 9,7: Bijna perfect met alleen kleine onvolkomenheden bij de binding. De inkt is helder en reflecterend, de omslag vertoont geen slijtage.

 • Very Fine/Near Mint (VF/NM), 9,0: Uitstekende staat. De omslag krult nauwelijks op en er zijn nagenoeg geen waarneembare slijtagesporen.

 • Very Fine (VF), 7,5 tot 8,5: Prima staat. De omslag is redelijk plat en de slijtage aan de hoeken is gering. Het papier is soepel maar niet broos.

 • Fine/Very Fine (FN/VF), 7.0: Bovengemiddelde staat. De omslag vertoont geringe slijtage. De hoeken kunnen zijn gesleten.

 • Fine (FN) Comics, 5.5 tot 6.5: Bovengemiddeld. De omslag vertoont slijtage maar is schoon en ongekreukt. Gesleten hoeken komen veel voor. Geringe of gemiddelde slijtage aan de rug.

 • Very Good/Fine (VG/FN), 5,0: Bovengemiddeld maar duidelijk gebruikt. Geringe slijtage aan de omslag met geringe of gemiddelde kreuken. Enige slijtage en roestvorming aan de nietjes is aanvaardbaar.

 • Good/Very Good (GD/VG), 3.0: Gebruikt met substantiële slijtage. De omslag zit enigszins of geheel los bij één nietje. Waarneembare verkleuring of vervaging.

 • Good (GD), 1,8 tot 2,5: Duidelijke slijtage, onmiskenbaar vaak gelezen. Doffe omslag. Matige aanwezigheid van vuilsporen en vlekken.

 • Fair/Good (FR/GD), 1,5: Substantiële en zware slijtage. De omslag glanst niet meer. Tamelijk vuil, gesleten en mogelijk onaantrekkelijk.

 • Fair (FR), 1,0: Zware slijtage. Laagste kwaliteit met verzamelwaarde. Vaak is de rug gespleten en gesleten. Nietjes ontbreken, zijn geroest of verkleurd.

 • Poor (PR), 0,5: Weinig of geen verzamelwaarde. Grote gedeelten ontbreken. Hoeken zijn sterk afgesleten of ontbreken.

Stripboeken bewaren en beschermen

Met enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen kun je je stripboeken beschermen zodat je nog vele jaren van je verzameling kunt genieten.

 • Stripboeken bewaren: Het bewaren van stripboeken kun je zo eenvoudig of ingewikkeld maken als je wilt. Er zijn insteekhoezen voor stripboeken verkrijgbaar waarmee je de strips op eenvoudige wijze kunt beschermen tegen stof en vuil. Je kunt ook speciale zuurvrije kartonruggen aanschaffen waarmee de inkt niet wordt beschadigd. Voor de serieuzere verzamelaars of de waardevollere strips zijn er cassettes van hard kunststof waarmee de boeken tegen vrijwel alles worden beschermd.

 • Stripboeken beschermen: Als je je verzameling in goede staat wilt houden, moet je de boeken niet blootstellen aan direct zonlicht. Door zonlicht vervagen strips snel zodat de inkt zijn glans verliest en de pagina's dof worden. Neem de stripboeken ook niet te vaak in de hand omdat huidolie vlekken achterlaat op de strips en verkleuring kan veroorzaken.


Terug naar bovenTerug naar boven

Stripboeken vinden op eBay


Stripboeken vinden op eBay

Als je eenmaal weet welke stripboeken je wilt hebben, ga je naar het portaal Boeken en strips en klik je op Stripalbums. Hier kun je zoeken naar aanbiedingen op eBay.

 • Rubrieken: Met de lijst Rubrieken links op elke pagina kun je kiezen van welk artikeltype je aanbiedingen wilt zien. Hier vind je links voor Nederlandse strips, Belgische strips, Comics en nog veel meer.

 • Zoeken op trefwoorden: Zoek naar bepaalde woorden in de aanbiedingen op eBay. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar strips van Suske en Wiske, dan typ je "Suske en Wiske" (zonder aanhalingstekens) in het zoekvak. Schakel het selectievakje Zoeken in titels en beschrijvingen in voor meer resultaten. Ga naar de pagina Algemene zoektips van eBay voor meer tips bij het zoeken met trefwoorden.

 • Uitgebreid zoeken: Met de functie Uitgebreid zoeken kun je een zoekopdracht op diverse manieren verder verfijnen, bijvoorbeeld door op specifieke verkopers, locaties of winkels te zoeken. Gebruik je meerdere zoektermen, dan kun je aangeven dat gezocht moet worden op "Al deze woorden", "Een of meer van deze woorden" of de "Exacte zin." Ook kun je aangeven in welke categorieën moet worden gezocht. Zoek je in alle categorieën, dan zul je naast postzegels bijvoorbeeld ook munten en andere verzamelobjecten vinden.

Als je op eBay niet precies kunt vinden wat je zoekt, kun je het proberen in een eBay-winkel. Een tweede alternatief is een zoekopdracht op Mijn eBay. Je wordt dan gemaild wanneer een object beschikbaar komt dat aan je wensen voldoet.


Terug naar bovenTerug naar boven

Veilig stripboeken kopen


Veilig stripboeken kopen

Zorg ervoor dat je, voordat je tot de koop overgaat, precies weet wat je koopt. Trek de verkoper na en lees hoe eBay en PayPal je kunnen beschermen.

Weet wat je koopt

Lees de informatie in de objectaanbieding zorgvuldig door.

 • Verkopers hebben zich op eBay aan een aantal strikte gedragsregels te houden, die bedoeld zijn als extra bescherming voor de koper. Ook voor het verkopen van postzegels gelden speciale gedragsregels, opgesteld in samenwerking met filatelistische organisaties. Als je een aanbieding tegenkomt die in strijd met die regels lijkt, of domweg te mooi is om waar te kunnen zijn, ga er dan niet op in.

 • Houd rekening met leveringskosten in de uiteindelijke verkoopprijs. Als je veel geld uitgeeft, controleer je of de verkoper het object verzekert tijdens het transport.

 • Als je meer wilt weten, stuur je de verkoper een e-mail met je vraag. Dit doe je door te klikken op Vraag het de verkoper in het gedeelte met verkopergegevens.

 • Controleer altijd of je de transactie op eBay volledig afhandelt (met een bod of Nu kopen). Transacties die worden beklonken buiten eBay vallen niet onder de beschermingsregelingen van eBay.

 • Betaal je eBay-object nooit met een overschrijving via Western Union of MoneyGram. Deze betaalwijzen zijn niet veilig wanneer je iemand betaalt die je niet kent.

Ken je verkoper

Trek verkopers na, zodat je je transacties met een gerust hart kunt afhandelen.

 • Wat is de feedbackscore van de verkoper? Hoeveel transacties heeft hij/zij voltooid? Hoe hoog is het percentage positieve reacties?

 • Wat zeggen kopers in hun feedback? Zijn ze positief over de verkoper?

 • De meeste topverkopers op eBay hebben net als winkels een retourregeling. Biedt de verkoper een niet-goed-geld-terug-garantie? Wat zijn de algemene voorwaarden?

Kopersbescherming

Mocht je onverhoopt toch tegen problemen aanlopen tijdens een transactie, dan kun je een beroep doen op eBay en PayPal.

 • Veilig betalen met PayPal: Met PayPal kun je betalen zonder dat de verkoper je bankrekeningnummer of creditcardnummer te zien krijgt. Het is zelfs zo dat PayPal kopers 100% beschermt tegen afschrijvingen van hun bankrekening waarvoor ze geen toestemming hebben gegeven. Bovendien is je aankoop met de kopersbescherming van PayPal tot maximaal EUR 500 gedekt.

 • Veilig handelen en problemen oplossen op eBay: Ga naar Veilig handelen en problemen oplossen voor informatie over de beveiliging van je account en het gebruik van de snelle en efficiënte tools van eBay voor het oplossen van problemen.


Terug naar bovenTerug naar boven


 Geschreven door

eBay