Kopersgids modelbouw treinen
Doorgaan naar hoofdinhoud


 Kopersgidsen


Kopersgids modelbouw treinen


Modelbouw treinen en model spoorbanen, een interessante hobby voor jong en oud. Of je nu op zoek bent naar klassieke treinen, baanstukken, wagons of locomotieven op HO-schaal, op eBay vind je een ruim aanbod aan treinen en accessoires.

Modelbouw treinen en modelspoor


Modelbouw treinen en modelspoor

De meeste modelbouw treinen zijn gemaakt naar echte voorbeelden. Ze zijn vaak zeer realistisch en heel gedetailleerd. De eerste modelbouw treinen werkten met een opwindmechanisme en er waren modellen die op stoom werkten. Aan het einde van de 19de eeuw verschenen de eerste elektrische treinen.

Een van de grootste namen op het gebied van modelspoor is het Duitse merk Märklin, dat niet alleen treinen en complete treinsets maakt, maar ook allerlei accessoires voor een complete baan, zoals seinpalen, stations, huisjes en decoratiemateriaal. Andere bekende Europese merken zijn Fleischmann, Trix en Roco. Er zijn ook Duitse firma's die grote stoomtreinen maken voor in de tuin.

Theodor Friedrich Wilhelm Märklin begint in 1859 met de vervaardiging van poppenkeukens. Zijn zonen presenteren in 1895 de eerste modelspoorbaan.. Märklin is in de loop van de jaren het bekendste Europese modelspoormerk geworden. De Amerikaanse tegenhanger is Lionel.

Er is een verschil tussen modelbouw treinen en speelgoedtreinen. Speelgoedtreinen zijn over het algemeen minder realistisch dan modelbouw treinen, maar ook speelgoedtreinen worden fanatiek verzameld. De eerste speelgoedtreinen werden gemaakt van gietijzer. Ze hadden geen aandrijving en vaak waren het modellen die je aan een touwtje moest voorttrekken. Aan het begin van de 20ste eeuw verschenen de eerste treinen, onder andere van het genoemde Amerikaanse merk Lionel (O-schaal) en van Märklin (HO-schaal). Andere Amerikaanse bedrijven waren American Flyer, Ives en Marx. In Engeland had je het bekende merk Hornby.

Met treintjes spelen is leuk voor jong en oud. Het is leerzaam en interactief en je kunt er al op heel jonge leeftijd mee beginnen. Menig volwassene herinnert zich nog met plezier zijn eerste Trix- of Fleishmann-treinset. Ook nu nog zijn van die merken complete startsets verkrijgbaar, met locomotief, wagons, rails en transformator, alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan. Het perfecte cadeau voor elke jongen.

Voor kinderen van vier tot zes jaar zijn er mooie houten treinsets die de fantasie prikkelen en voor urenlang speelplezier zorgen. Vanaf een jaar of acht kunnen kinderen, liefst met hulp van een volwassene, aan de slag met elektrische treinen. Het formaat , de schaal, is daarbij een van de belangrijkste keuzen (zie ook hieronder). Elektrisch speelgoed kan gevaarlijk zijn voor kinderen. Neem dus altijd alle veiligheidsinstructies zorgvuldig door voordat je een kind met een elektrische trein laat spelen.


Terug naar bovenTerug naar boven

Formaat en schaal


Formaat en schaal

Schaal heeft betrekking op het formaat van het model in verhouding tot het voorbeeld. Een modellocomotief met een schaal van 1:22,5 is 22,5 keer zo klein als de echte locomotief waarop het model is gebaseerd. Wat voor schaal je het beste kunt kiezen, is een kwestie van persoonlijke voorkeur en van ruimte en budget.

Als je niet veel ruimte beschikbaar hebt, is een kleine schaal de beste keuze. Je kunt dan op hetzelfde oppervlak een afwisselender en interessanter traject opbouwen. Je zou bijvoorbeeld eerst op papier een traject kunnen ontwerpen en daarna kunnen gaan nameten om te zien welke schaal het beste past.

Hieronder volgt een kort overzicht van de meest gangbare schalen:

 • Z schaal (1:220) modelspoor treinen: Z schaal is de kleinste schaal en is een goede keuze als je weinig ruimte hebt. Treintjes zo lang als je pink en prachtig gedetailleerd.    

 • N schaal (1:160) modelspoor treinen: N schaal is iets groter dan Z, maar nog altijd heel klein. Na HO is dit de populairste schaal. N is de perfecte schaal voor treinen met veel wagons en emplacementen met veel landschapselementen. De N-schaal is iets duurder dan de meer gebruikelijke HO-schaal. Micro-Trains, oftewel MTL, is een bekend merk voor treintjes op N-schaal.    

 • HO schaal (1:87) modelspoor treinen: HO schaal is nog altijd de populairste schaal, mede door het enorme assortiment aan treinen en bijpassend landschapsmateriaal. HO-treinen zijn zeer gedetailleerd en van betrouwbare kwaliteit. Een emplacement op HO-schaal vraagt bovendien relatief weinig ruimte.    

 • S schaal (1:64) modelspoor treinen: S schaal is de schaal van het Amerikaanse merk American Flyer. Ook de S-schaal kent vele aanhangers onder de smalspoorliefhebbers. Het is een wat grotere schaal waarin met name locomotieven goed tot hun recht komen. In Europa is schaal S relatief onbekend, zeker in vergelijking met HO en N.    

 • O schaal (1:48) modelspoor treinen: Ook de traditionele O-schaal kent nog steeds veel aanhangers. Het Amerikaanse merk Lionel maakt nog steeds treinen op deze schaal. Door het grotere formaat zijn deze treinen bijzonder geschikt voor kinderen. MTH maakt series treinen op schaal O voor de standaardspoorbreedte.    

 • G schaal (1:22.5) modelspoor treinen: G schaal is zeer groot voor een modeltrein. Gebruik binnenshuis kan, maar dit soort treinen is toch vooral bedoeld voor in de tuin. In de Verenigde Staten is de G-schaal populair geworden door de zorgvuldig gedetailleerde en robuuste treinen van het merk LGB. Andere merken die de G-schaal voeren, zijn Bachmann en Aristo-Craft.

Spoorbreedte heeft betrekking op de afstand tussen de parallelle rails. Modellen van een bepaalde schaal zijn geschikt voor de bijbehorende standaardspoorbreedte tenzij anders vermeld. Spoorbreedte 1 bijvoorbeeld is de standaard voor schaal G.


Terug naar bovenTerug naar boven

Een complete spoorbaan bouwen


Een complete spoorbaan bouwen

Huisjes en gebouwen voor bij de baan zijn kant-en-klaar te koop of als bouwdoos. Voor een complete spoorbaan heb je het volgende nodig:

 • Een locomotief: De locomotief is het hart van elke treinset. Voor elektrische treinen bestaan twee typen aandrijving, via gelijkstroom of wisselstroom. Bij gelijkstroom worden de wielen rechtstreeks aangedreven via de rails, bij wisselstroom wordt gebruik gemaakt van een sleepcontact.    

 • Wagons: Wil je een goederentrein laten rondrijden of een personentrein? In beide gevallen kun je wagons kant-en-klaar kopen of als bouwpakket. De meeste treinmerken hebben beide varianten.     

 • Rails: Bij railstukken is het belangrijk dat de aansluiting stevig is, want dat bepaalt ook of de stroom goed wordt doorgeleid. Ook het materiaal van de rails zelf kan verschil maken. Er zijn opengewerkte rails en er zijn rails met dichte ondergrond. Het is maar wat je mooier vindt, maar het kan ook verschil maken in verband met stof en vuil. 

 • Een transformator: De transformator voorziet het gehele traject van stroom. Als je veel elektrische accessoires hebt, is het raadzaam een transformator van ten minste 18 VA te kopen.    

 • Landschapselementen en decoratie: Welke landschapselementen je nodig hebt, is afhankelijk van de sfeer die je wilt scheppen, het landschap dat je wilt presenteren. Je kunt je trein of treintjes door een stedelijk gebied laten rijden, door een landelijke omgeving, door de bergen of een combinatie van verschillende gebieden. Materiaal vind je in de model- of hobbywinkel. Voor bomen en struiken kun je met korstmos werken. Rotspapier gebruik je voor berglandschappen. Voor in- en uitgangen van tunnels zijn speciale tunnelstukken te koop. Daarnaast zijn er modelauto's en mensenfiguurtjes waarmee je het geheel tot leven kunt brengen. Stations, seinpalen en bruggen zorgen voor extra realisme.


Terug naar bovenTerug naar boven

Modelbouw treinen zoeken op eBay


Modelbouw treinen zoeken op eBay

Als je eenmaal weet wat voor trein je wilt hebben, ga je naar het portaal Modelbouw en -miniaturen. Klik op de rubriek Treinen en ga op zoek naar objecten op eBay.

 • Rubrieken: Met de lijst Rubrieken links op elke pagina kun je kiezen van welk artikeltype je aanbiedingen wilt zien. Je ziet hier links voor Spoor N, Spoor HO, brochures en overige treinen. Als je dieper graaft op de website, kun je je zoekopdracht verder verfijnen door een subcategorie te kiezen.

 • Zoeken op trefwoorden: Zoek naar bepaalde woorden in de aanbiedingen op eBay. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een set van Fleischmann, dan typ je "set Fleischmann" (zonder aanhalingstekens) in het zoekvak. Schakel het selectievakje Zoeken in titels en beschrijvingen in voor meer resultaten. Ga naar de pagina Algemene zoektips van eBay voor meer tips over zoeken met trefwoorden.

Als je op eBay niet precies kunt vinden wat je zoekt, kun je het proberen in een eBay-winkel. Een ander alternatief is een zoekopdracht op Mijn eBay. Je wordt dan gemaild wanneer een object beschikbaar komt dat aan je wensen voldoet.


Terug naar bovenTerug naar boven

Veilig modelbouw treinen kopen


Veilig modelbouw treinen kopen

Zorg ervoor dat je, voordat je tot de koop overgaat, precies weet wat je koopt. Trek de verkoper na en lees hoe eBay en PayPal je kunnen beschermen.

Weet wat je koopt

Lees de informatie in de objectaanbieding zorgvuldig door.

 • Houd rekening met leveringskosten in de uiteindelijke verkoopprijs. Als je veel geld uitgeeft, controleer je of de verkoper het object verzekert tijdens het transport.

 • Als je meer wilt weten, stuur je de verkoper een e-mail met je vraag. Dit doe je door te klikken op Vraag het de verkoper in het gedeelte met verkopergegevens.

 • Controleer altijd of je de transactie op eBay volledig afhandelt (met een bod, Nu kopen of Beste voorstel). Transacties die worden beklonken buiten eBay vallen niet onder de beschermingsregelingen van eBay.

 • Betaal je eBay-object nooit met een overschrijving via Western Union of MoneyGram. Deze betaalwijzen zijn niet veilig wanneer je iemand betaalt die je niet kent.

Ken je verkoper

Trek verkopers na, zodat je je transacties met een gerust hart kunt afhandelen.

 • Wat is de feedbackscore van de verkoper? Hoeveel transacties heeft hij/zij voltooid? Hoe hoog is het percentage positieve reacties?

 • Wat zeggen kopers in hun feedback? Zijn ze positief over de verkoper?

 • De meeste topverkopers op eBay hebben net als winkels een retourregeling. Biedt de verkoper een niet-goed-geld-terug-garantie? Wat zijn de algemene voorwaarden?

Kopersbescherming

Mocht je onverhoopt toch tegen problemen aanlopen tijdens een transactie, dan kun je een beroep doen op eBay en PayPal.

 • Veilig betalen met PayPal: Met PayPal kun je betalen zonder dat de verkoper je bankrekeningnummer of creditcardnummer te zien krijgt. Het is zelfs zo dat PayPal kopers 100% beschermt tegen afschrijvingen van hun bankrekening waarvoor ze geen toestemming hebben gegeven. Bovendien is je aankoop met de kopersbescherming van PayPal tot maximaal EUR 500 gedekt.

 • eBay Security & Resolution Center: Ga naar Veilig handelen en problemen oplossen voor informatie over de beveiliging van je account en het gebruik van de snelle en efficiënte tools van eBay voor het oplossen van problemen.


Terug naar bovenTerug naar boven


 Geschreven door

eBay