Kopersgids modelauto's
Doorgaan naar hoofdinhoud


 Kopersgidsen


Kopersgids modelauto's


Of je nu op zoek bent naar klassieke speelgoedauto's uit de jaren '50 en '60, Dinky Toys, Matchbox-autootjes, vrachtauto's en andere industriële voertuigen of modellen die geïnspireerd zijn op films en tv-series, op eBay vind je speelgoed- en modelauto's in alle soorten en maten.

Soorten en typen modelauto's


Soorten en typen modelauto's

Op eBay zijn duizenden modelauto's te koop. Het is dus zaak eerst te bepalen wat voor soort autootjes je wilt hebben voordat je in de aanbiedingen gaat zoeken. Voorkeuren en interesse zijn uiteraard persoonlijk bepaald. Volg je eigen passie en je zult een hobby ontdekken waar je nog jaren plezier aan kunt beleven.

Er zijn verzamelaars die een vrij algemene categorie aanhouden, bijvoorbeeld personenauto's, trucks, vrachtwagens, bussen of andere voertuigen als motorfietsjes, vliegtuigen of helikopters. Specialisatie is echter een deugd als het op verzamelen aankomt. Als je bijvoorbeeld als kind al van Tonka-autootjes hield, kun je denken aan een verzameling speciale typen modelauto's van Tonka.

Racewagens en tourauto's 

Een echte raceauto past misschien niet in je garage, maar dat hoeft je er niet van te weerhouden een collectie replica's in miniatuurformaat op te bouwen van beroemde auto's uit je favoriete circuit: NASCAR, Formule 1 (F1), Indy of LeMans.

 • NASCAR modelauto's: Van merken als Action/Revell, Racing Champions en Team Caliber (TC) zijn miniatuurmodellen te verkrijgen van de auto's van beroemde coureurs als Tony Stewart en Jeff Gordon. De echte fanaat zal daarnaast ook op zoek gaan naar auto's met reclame voor bepaalde producten of merken.

 • Formule 1-modelauto's (F1): Op eBay zijn modellen te vinden van de boliden van beroemde coureurs uit het Grand Prix-circuit als Michael Schumacher en Ayrton Senna. Merken waar je op kunt zoeken, zijn onder andere Hot Wheels, Minichamps, Solido, Corgi, Matchbox, Maisto en Bburago.

 • Modellen van auto's uit de National Hot Rod Association (NHRA): Ook in deze categorie vind je allerlei modellen van topcoureurs uit de NHRA als John Force en Tony Pedregon. Bekende merken op het gebied van NHRA-modelauto's zijn Hot Wheels, Matchbox en Maisto.

 • Indy 500 modelauto's: Auto's die uitkomen in de Indy 500-competitie kenmerken zich door hun verlaagde, aërodynamische profiel. Je kunt modellen verzamelen van de auto's van coureurs als A.J. Foyt en Emerson Fittipaldi.

 • LeMans modelauto's: Diverse grote namen uit de autoindustrie hebben furore gemaakt in de bekende 24-uurs race van LeMans. Denk aan merken als Audi, Bentley, Porsche, Jaguar, Alfa Romeo, Ferrari en Mercedes .

Modellen van industriële auto's en speciale voertuigen

Werkvoertuigen en auto's voor speciale doeleinden vormen geschikte thema's voor een fraaie verzameling.

 • Boerderijvoertuigen: Ga op zoek naar historische en moderne tractoren, hooiwagens en rupsvoertuigen. Bekende merken zijn Norscot, Tonka en Siku.

 • Constructievoertuigen: Merken als Ertl, Norscot en Tonka brengen naast boerderijvoertuigen ook constructievoertuigen uit en modellen van groot materieel dat in de bouw wordt gebruikt, zoals hoogwerkers, kranen, kiepauto's, cementwagens en nog veel meer.

 • Politieauto's en ambulances: Politieauto's, brandweerwagens, ambulances en andere noodvoertuigen zijn er in allerlei uitvoeringen. Zoek naar merken als Welly, Franklin Mint, Dinky Toys en Corgi.

 • Vrachtwagens en trucks: Vrachtwagens en trucks zijn er in allerlei soorten en maten. Bekende merken zijn onder andere Johnny Lightning, Hot Wheels, Ertl en Danbury Mint.

 • Militaire voertuigen: Ook in de categorie militaire voertuigen en rollend materieel is er volop keuze. Ga op zoek naar Jeeps, tanks en Humvee's van merken als Corgi, Dinky Toys, Tootsie Toy en vele andere.

Droomwagens in miniatuur

Altijd al een liefhebber geweest van een speciaal merk of een speciaal soort auto? In miniatuurformaat zijn ze een stuk betaalbaarder.

 • Aangepaste modellen: Jada, Micro Machines en Hot Wheels maken prachtige schaalmodellen van gemodificeerde auto's zoals de Shelby Mustang.

 • Sportauto's: Ga op zoek naar auto's met een sportieve uitstraling en extra veel pk's. Verzamel modellen van beroemde sportauto's als de Jaguar E Type, de Pontiac GTO en de Alfa Spider.

 • Droomauto's: Verzamel wagens waar de meeste mensen alleen maar van kunnen dromen, bijvoorbeeld BMW, Porsche of Ferrari. Je vindt ze in uitvoeringen van Minichamps, Exoto, Tomica en vele andere merken.

 • Auto's uit films en tv-series: Verzamel modelauto's geïnspireerd op films of televisieseries zoals de Batmobile, Herbie uit de gelijknamige film, de General Lee uit The Dukes of Hazard en auto's uit de James Bond-films.

 • Precisiemodellen: Dit zijn modelauto's met bewegende of functionerende onderdelen en levensechte details. Bekende merken zijn onder andere Ertl en Franklin Mint.


Terug naar bovenTerug naar boven

Oorsprong en ouderdom


Oorsprong en ouderdom

Materiaal, productiemethode en mate van gedetailleerdheid kunnen indicaties geven ten aanzien van de ouderdom van een bepaald model. Vóór de Tweede Wereldoorlog werden bijvoorbeeld relatief eenvoudige modellen gemaakt, uitgevoerd in materialen als gietijzer, blik en legeringen van lood en koper. Tijdens de oorlog was er, om voor de hand liggende redenen, vrijwel geen ijzer en staal beschikbaar voor de speelgoedindustrie. Na de oorlog werd de productie van metalen modelauto's weer voortgezet en deden ook nieuwe materialen hun intrede, zoals bakeliet, gietijzer en plastic. Dankzij de technische vooruitgang in en na de oorlogsjaren werden de modellen in die jaren ook steeds gedetailleerder.

 • Gietijzer: Modellen uit gietijzer bestaan in vele soorten en maten. Merken als Tootsie Toy, Corgi, Dinky Toys, First Gear, Franklin Mint, Maisto en Matchbox maakten al gietijzeren modelauto's in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw, de klassieke periode of vintage-periode. Vintage Hot Wheels, zoals de Red Line-serie, zijn afkomstig uit de periode tussen 1968 en 1980. Op eBay vind je daarnaast een uitgebreid aanbod moderne gietijzeren modellen van personenauto's en vrachtwagens, vliegtuigen en motorfietsjes.

 • Staalplaat: Klassieke auto's, trucks en jeeps van staalplaat zijn er van bekende Amerikaanse merken als Nylint, Tonka, Buddy L, Marx, Structo en Wyandotte. Firma's als Tonka en Nylint hebben ook na 1970 nog modellen van staalplaat geproduceerd.

 • Plastic modelbouw: Voor klassieke modelauto's van plastic kun je zoeken op merknamen als Revell en Tamiya. Moderne uitvoeringen zijn ook volop te vinden, zoals de militaire voertuigen van Micro Machines, boerderijvoertuigen van Ertl, auto's en vrachtwagens van Herpa, trucks van Tonka en raceauto's van diverse fabrikanten.

 • Wit metaal: Modelauto's van wit metaal, vaak op basis van tin, zijn meestal met de hand ontworpen.

 • Ruw gietijzer: Ruw gietijzer is een bijzonder stevig materiaal dat vooral in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog veel werd gebruikt. Bekende namen zijn Hubley, Arcade en Dent..

 • Blik: Voor de klassieke, blikken uitvoeringen hebben auto's model gestaan uit alle perioden van de twintigste eeuw. Met name het Duitse blik uit de jaren '50 en '60 is beroemd. Maar ook nu nog worden blikken autootjes gemaakt.

 • Legeringen: Vóór de Tweede Wereldoorlog werd ook gebruik gemaakt van diverse legeringen met of zonder lood. Firma's als Barclay en Tootsie Toys gebruikten dat soort materialen voor hun modelauto's.

Eigentijdse modelauto's

Als je modellen wilt gaan verzamelen van na 1990, moet je van tevoren duidelijke grenzen stellen. Anders zie je door de bomen het bos niet meer. Een paar voorbeelden van thema's waar je je in kunt specialiseren, zijn:

 • Vliegtuigmodellen: Verzamel lijntoestellen van verschillende luchtvaartmaatschappijen, gevechtsvliegtuigen of reddingshelikopters.

 • Motorfetsen: Ga op zoek naar modellen van klassieke motoren als de Harley Davidsons of tweewielers van BMW.

 • Gietijzeren modellen: Hedendaagse firma's als Corgi en Hot Wheels maken nog steeds modellen van gietijzer (de series van na 1989).

Bij moderne modelauto's wordt voor details als portiergrepen, ruitenwissers en grills vaak gebruik gemaakt van een proces van fotogravure. In schaal teruggebrachte patronen worden daarbij overgezet op een dunne metalen plaat die vervolgens met zuren wordt bewerkt. Het is een voor massaproductie vrij kostbaar proces, maar het levert meer detail op dan de traditionele gietvormen.


Terug naar bovenTerug naar boven

Formaat en schaal


Formaat en schaal

Een verzameling modelauto's kan extra interessant zijn als alle modellen dezelfde schaal hebben. Schaal heeft betrekking op de afmetingen van het model in verhouding tot het origineel. Hoe hoger het cijfer achter de dubbele punt, hoe kleiner het model Een Mini Cooper met een schaal van 1:43 is dus kleiner dan een model van dezelfde auto met een schaal van 1:18. Maar een Mini Cooper met een schaal van 1:18 is ook een stuk kleiner dan een DAF-truck met oplegger van diezelfde schaal. Schaal wordt in de aanbiedingen op eBay aangegeven als een breuk of een verhouding.

Schaal Schaal

1:6 (1/6)

1:18 (1/18)

1:32 (1/32)

1:72 (1/72)

1:8 (1/8)

1:20 (1/20)

1:34 (1/34)

1:76 (1/76)

1:9 (1/9)

1:22 (1/22)

1:43 (1/43)

1:87 (1/87)

1:10 (1/10)

1:24 (1/24)

1:48 (1/48)

1:400 (1/400)

1:12 (1/12)

1:25 (1/25)

1:50 (1/50)

1:500 (1/500)

1:16 (1/16)

1:26 (1/26)

1:64 (1/64)

Sommige merken zijn gespecialiseerd in een bepaalde schaal. Zo houdt Mattel voor de meeste gietijzeren modellen van de Hot Wheels-series vast aan een schaal van 1:64. Andere firma's maken modellen op verschillende schalen. Revell bijvoorbeeld gebruikt de schaal 1:18, maar heeft ook modellen met een schaal van 1:24 of 1:64.


Terug naar bovenTerug naar boven

Hot Wheel


Hot Wheel

In 1968 bracht Mattel de eerste Hot Wheels-modellen op de markt, gietijzeren autootjes op een schaal van 1:64 en met een lengte van 6,4 cm. Ook hier geldt dat specialiseren de voorkeur verdient boven volledigheidsdrang. Het is onbegonnen werk om alle ooit geproduceerde typen en uitvoeringen te willen verzamelen. In plaats daarvan kun je je beter concentreren op een bepaald thema of een specifieke subcategorie. Hieronder volgen een paar voorbeelden:

 • De Red Line-serie, geproduceerd in de late jaren '60 en de vroege jaren '70 van de vorige eeuw, wordt gekenmerkt door een dunne rode streep over de wielen. In 1993 werd een speciale jubileumeditie uitgebracht.

 • Real Rider Hot Wheels: De Real Riders werden gemaakt tussen 1981 en 1986. Ze hebben Goodyear-rubberbanden, zoals je die ook vindt op de Treasure Hunt-modellen uit de periode 1995-1996 en sommige racemodellen. In 1995 werd een speciale serie van vier modellen uitgebracht. De aanduiding Real Rider wordt soms ook gebruikt als algemene term voor Hot Wheels-modellen met rubberbandjes, maar als het goed is, zal de verkoper er altijd bij vermelden of het om een exemplaar uit de originele serie gaat (1981-1983) of een model uit de latere serie (1995).

 • Blue Card Hot Wheels: In de periode van 1989 tot 1995 bracht Mattel een serie Blue Card Hot Wheels-modellen uit, die je herkent aan de volledig blauwe blisterverpakking met een witte nummercode rechtsonder.

 • Treasure Hunt (TH) Hot Wheels: In 1995 begon Mattel met de productie van speciale Treasure Hunt-uitvoeringen voor elk nieuw model dat werd uitgebracht. Dat wordt ook nu nog gedaan. De Treasure Hunt-modellen zijn vrijwel identiek aan de gewone autootjes uit dezelfde serie, maar er zijn kleine verschillen in uitvoering en ze hebben een afwijkende verpakking. De oudere modellen, uit de jaren '90 van de vorige eeuw, zijn over het algemeen iets duurder dan de hedendaagse Treasure Hunt-autootjes.

 • First Edition (FE) Hot Wheels: Nieuwe series van na 1998 hebben de aanduiding First Edition (FE) Hot Wheels.

 • Hot Wheels raceauto's: Diverse Hot Wheels-modellen zijn gebaseerd op raceauto's uit het NASCAR-circuit, de Formule 1 of de NHRA-wedstrijden.

 • Monster Jam Hot Wheels: De Monster Jam-modellen zijn gebaseerd op de Big Foot Monster Trucks.

Als je je Hot Wheels-modellen echt wilt laten racen, heb je een speciaal baantje nodig , een track genaamd. Die zijn er in verschillende uitvoeringen. Er zijn ook speciale Hot Wheels-opbergdozen en -draagtassen.


Terug naar bovenTerug naar boven

Matchbox


Matchbox

Wie kent ze niet? De autootjes en vliegtuigjes van Matchbox in de markante doosjes. Dit is een prima uitgangspunt voor een mooie verzameling. Het merk Matchbox heeft een bewogen geschiedenis. De eerste autootjes van Matchbox kwamen in 1952 in Engeland op de markt en werden toen gemaakt door Lesney Products en gedistribueerd door de firma Moko. Daarna is het merk verschillende keren in andere handen overgegaan en de meeste van die veranderingen zijn terug te zien in de verpakkingen. In de eerste periode, van 1952 tot 1959, staat op de doosjes de aanduiding "A Moko Lesney Product". Daarna verandert dat in "A Lesney Product". Dat duurt tot 1982, het jaar waarin Lesney failliet ging en het merk werd voortgezet door andere fabrikanten. Die precieze datering maakt het mogelijk Matchbox-autootjes uit een van de exact afgebakende perioden te verzamelen, maar je kunt je natuurlijk ook toeleggen op bepaalde modellen:

 • Matchbox Models of Yesteryear (MOY): In 1956 ging Lesney van start met de Matchbox Models of Yesteryear (MOY), modellen van historische auto's uit het begin van de 20e eeuw. De modellen hebben portieren die je kunt openen en een motorkap.

 • King Size Matchbox cars: De King Size-auto's van Matchbox zijn op de markt gebracht als speciale verzamelmodellen op een grotere schaal (1:43) en zijn zo'n 9 cm lang.

 • Superfast (SF) Matchbox cars: De SF-modellen hebben speciale "Superfast"-wieltjes met een extra dunne as. De eerste modellen in deze serie werden in 1969 uitgebracht.

 • Matchbox bouwdozen: In de jaren '70 van de vorige eeuw nam Matchbox de firma AMT over, een fabrikant van plastic bouwdozen. In de jaren daarna verscheen onder de naam Matchbox een serie bouwdozen voor militaire voertuigen op de klassieke modelbouwschaal 1:72. Die periode heeft ongeveer 10 jaar geduurd.

 • Matchbox Sky Busters: De oorspronkelijke Matchbox Sky Busters, modellen van verkeersvliegtuigen, kwamen in de jaren '70 op de markt. In 1992 werd nog een speciale serie uitgebracht met modellen van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Continental Airlines.

 • Matchbox Challenge Cars (MBCC): In 1996 bracht Tyco een serie van 10.000 Matchbox Challenge Cars (MBCC) uit in een opvallend afwijkende blisterverpakking.Na de overname van Matchbox door Mattel werd de distributie van deze modellen pas in 1998 hervat. De MBCC-modellen zijn uitgevoerd in gouden kleuren met zwart interieur en doorzichtige raampjes. De meeste modellen waren afzonderlijk te koop, met uitzondering van de nummers 55 en 70 die alleen te verkrijgen waren als onderdeel van een startset van tien modellen.

 • 50th Anniversary Matchbox cars: In 2002 vierde het merk Matchbox zijn 50-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan werd een speciale serie jubileumedities uitgebracht.

Toen Matchbox in de jaren '80 van de vorige eeuw werd overgenomen door Universal Toys, behield Jack Odell, medeoprichter van het oorspronkelijke merk, een aantal rechten op productiemiddelen en mallen. Onder de merknaam Lledo bracht hij vervolgens gietijzeren modelauto's op de markt die sterk doen denken aan de modellen van Matchbox. Ook autootjes van dit merk zijn volop te vinden op eBay.


Terug naar bovenTerug naar boven

Prijzen en waarde van modelauto's en miniaturen


Prijzen en waarde van modelauto's en miniaturen

De prijzen van modelauto's en andere miniaturen lopen sterk uiteen. Om een idee te krijgen van de reële waarde, kun je een kijkje nemen in een aantal aanbiedingen van merken of modellen waarin je geïnteresseerd bent en waarvan de biedingstijd inmiddels is verstreken. Je ziet dan wat er de afgelopen tijd zoal is betaald. Er zijn een paar factoren te noemen die per definitie de prijs opdrijven. Dat is bijvoorbeeld het geval bij:

 • Modellen in beperkte oplage: Beperkte oplage wil zeggen dat de productie van een bepaald model beperkt blijft tot een vooraf vastgesteld aantal genummerde exemplaren. Als dat aantal is bereikt, worden de mallen vernietigd, zodat latere productie ook echt uitgesloten is. Dat maakt zulke modellen extra aantrekkelijk voor de verzamelaar. De aanbieder dient in dit geval aan te geven om welk nummer in de serie het gaat en hoeveel exemplaren er in totaal zijn gemaakt, bijvoorbeeld nummer 124 uit een serie van 1000.

 • Speciale uitvoeringen: Merken als Racing Champion (RC), Treasure Hunt (TH) Hot Wheels en Matchbox Challenge Cars (MBCC) brengen bij nieuwe series vaak een aantal modellen uit in een speciale uitvoering. Het Amerikaanse merk Johnny Lightning, bijvoorbeeld, maakt speciale White Lightning-utvoeringen die zich onderscheiden door witte details Van elke honderd geproduceerde modellen is er dan één in die afwijkende uitvoering.

 • Modellen die niet meer worden gemaakt: De productie van een model kan, om welke reden dan ook, op een bepaald moment worden stopgezet. In sommige gevallen wordt zo'n model later opnieuw uitgebracht, maar de originele serie heeft dan vaak een hogere waarde.

 • Speciale series: Bepaalde modellen worden gedurende de productietijd in verschillende uitvoeringen uitgebracht. Er is dan bijvoorbeeld een gele serie, een blauwe serie, enzovoort. Prijzen kunnen in dat geval variëren afhankelijk van de geproduceerde aantallen.

 • Modellen met certificaat: Modelauto's worden in sommige gevallen geleverd met papieren, bijvoorbeeld in de vorm van een Certificaat van Echtheid. Voor de serieuze verzamelaar zijn dat belangrijke documenten.

 • Regionale voorkeuren: Let er altijd op waar een aanbieder vandaan komt. Bepaalde modellen of merken zijn in het ene deel van de wereld gewilder, en dus duurder, dan in andere landen of werelddelen. In Amerika ligt de interesse vaak anders dan in Europa. Een beetje langer zoeken en prijzen vergelijken kan zeer de moeite waard zijn.

Staat en verpakking

Modelauto's in de originele doos of verpakking zijn vrijwel altijd meer waard dan modellen zonder doos. Dat geldt ook voor blisterverpakkingen. Als je je autootjes dus ooit nog wilt doorverkopen, kun je ze het beste in de verpakking laten. Een perfecte staat, aangeduid met "mint", wil zeggen dat het model geen enkele vorm van beschadiging of slijtage heeft. In de beschrijving van aangeboden artikelen kom je een aantal termen tegen die te maken hebben met de staat van het artikel:

 • Perfecte staat (mint): Artikelen zijn volledig intact, verkeren in originele staat, hebben geen defecte of ontbrekende onderdelen, geen zichtbare sporen van slijtage of (in het geval van constructiesets) montage.

 • Mint in Box (MIB): Het model verkeert in perfecte staat en bevindt zich in de oorspronkelijke doos of verpakking. Bij aanbiedingen uit Duitsland zie je vaak de afkorting OVP, wat Originalverpackung (oorspronkelijke verpakking) betekent.

 • Mint On Mint Card (MOMC): Modellen met deze aanduiding bevinden zich in een originele blisterverpakking die nooit is geopend.

In andere gevallen wordt de staat van een model beschreven als "redelijk" of "bespeeld". Dat kan betrekking hebben op het model zelf, de verpakking of beide. Er kunnen dan krasjes zijn in de verf van het model, een bandje of wieltje ontbreekt of de verpakking is beschadigd. Een serieuze aanbieder zal eventuele beschadigingen altijd volledig vermelden en foto's plaatsen waarop de staat van een model goed te beoordelen is.


Terug naar bovenTerug naar boven

Verzorging en onderhoud


Verzorging en onderhoud

Het op de juiste manier opbergen en goed verzorgen van modelauto's en miniaturen is de enige garantie voor behoud van de goede staat.

 • Stof: Een goede vitrine is een verstandige investering. Professionele vitrinekasten zijn volledig stofvrij.

 • Vervagen: Direct zonlicht kan kleuren doen verbleken. Ook rubberbandjes kunnen gevoelig zijn voor overmatig zonlicht.

 • Retain value: In sommige gevallen is de doos evenveel waard als het model. Als je je autootjes ooit nog wilt doorverkopen, kun je ze het beste in de originele verpakking laten.

Voor het schoonmaken van je modellen gebruik je een zachte doek, borstel of wattenstaafjes. Indien nodig bevochtig je het schoonmaakmateriaal met lauw water of een mild schoonmaakmiddel. Teksten, opschriften en startnummers (bij raceauto's) zijn heel vaak los opgebracht, in de vorm van transparante plakplaatjes. Wees daar altijd voorzichtig mee, want die wrijf je makkelijk stuk.


Terug naar bovenTerug naar boven

Modelauto's zoeken op eBay


Modelauto's zoeken op eBay

Als je eenmaal weet wat voor modellen je zoekt, ga je naar het portaal Modelbouw en -miniaturen. Daar vind je diverse rubrieken, waaronder Modelauto's, Vliegtuigen en Motorfietsen.

 • Zoekopties: Links op elke pagina met een overzicht van aanbiedingen vind je een vak met opties waarmee je gericht kunt zoeken, bijvoorbeeld op locatie, veilingtype en prijsklasse.

 • Rubrieken: Onder de hoofdcategorieën op het portaal Modelbouw en -miniaturen vind je bovendien nog een aantal (sub)rubrieken. Onder Modelauto's kun je bijvoorbeeld zoeken op Dinky Toys, Matchbox, Bburago, Hot Wheels en andere merken. Als je naar een van de aanbiedingen gaat, kun je op die pagina gebruik maken van verdere zoekopties.

 • Keywords: Zoek naar bepaalde woorden in de aanbiedingen op eBay. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een model van een Ferrari van Michael Schumacher, voer je in het zoekvak de woorden "Ferrari Schumacher" in (zonder aanhalingstekens). Schakel het selectievakje Zoeken in titels en beschrijvingen in voor meer resultaten. Als je snel een verzameling wilt opbouwen en tegelijkertijd wilt besparen op de verzendkosten, kun je zoeken op "verzameling" of "lot". Ga naar de pagina Algemene zoektips van eBay voor meer tips over zoeken met trefwoorden.

 • Laat de verkoper je helpen: Serieuze aanbiedingen gaan altijd vergezeld van heldere beschrijvingen en duidelijke foto's. Als je meer informatie nodig hebt, kun je de verkoper een e-mail sturen. Dit doe je door te klikken op Vraag het de verkoper in het gedeelte met de verkopergegevens.

Als je op eBay niet precies kunt vinden wat je zoekt, kun je het proberen in een eBay-winkel. Een ander alternatief is een zoekopdracht op Mijn eBay. Je wordt dan teruggemaild wanneer een object beschikbaar komt dat aan je wensen voldoet. Verder is er de rubriek Verzamelen. Ook daar kun je interessante aanbiedingen tegenkomen.

Je kunt ook eens kijken op eBay pulse. Daar vind je een aantal populaire zoekopdrachten rond het thema speelgoed.


Terug naar bovenTerug naar boven

Veilig modelauto's kopen


Veilig modelauto's kopen

Zorg ervoor dat je, voordat je tot de koop overgaat, precies weet wat je koopt. Trek de verkoper na en lees hoe eBay en PayPal je kunnen beschermen.

Weet wat je koopt

Lees de informatie in de objectaanbieding zorgvuldig door.

 • Houd rekening met leveringskosten in de uiteindelijke verkoopprijs. Als je veel geld uitgeeft, controleer je of de verkoper het object verzekert tijdens het transport.

 • Als je meer wilt weten, stuur je de verkoper een e-mail met je vraag. Dit doe je door te klikken op Vraag het de verkoper in het gedeelte met verkopergegevens.

 • Controleer altijd of je de transactie op eBay volledig afhandelt (met een bod, Nu kopen of Beste voorstel). Transacties die worden beklonken buiten eBay vallen niet onder de beschermingsregelingen van eBay.

 • Betaal je eBay-object nooit met een overschrijving via Western Union of MoneyGram. Deze betaalwijzen zijn niet veilig wanneer je iemand betaalt die je niet kent.

Ken je verkoper

Trek verkopers na, zodat je je transacties met een gerust hart kunt afhandelen.

 • Wat is de feedbackscore van de verkoper? Hoeveel transacties heeft hij/zij voltooid? Hoe hoog is het percentage positieve reacties?

 • Wat zeggen kopers in hun feedback? Zijn ze positief over de verkoper?

 • De meeste topverkopers op eBay hebben net als winkels een retourregeling. Biedt de verkoper een niet-goed-geld-terug-garantie? Wat zijn de algemene voorwaarden?

Kopersbescherming

Mocht je onverhoopt toch tegen problemen aanlopen tijdens een transactie, dan kun je een beroep doen op eBay en PayPal.

 • Veilig betalen met PayPal: Met PayPal kun je betalen zonder dat de verkoper je bankrekeningnummer of creditcardnummer te zien krijgt. Het is zelfs zo dat PayPal kopers 100% beschermt tegen afschrijvingen van hun bankrekening waarvoor ze geen toestemming hebben gegeven. Bovendien is je aankoop met de kopersbescherming van PayPal tot maximaal EUR 500 gedekt.

 • Veilig handelen en problemen oplossen op eBay: Ga naar Veilig handelen en problemen oplossen voor informatie over de beveiliging van je account en het gebruik van de snelle en efficiënte tools van eBay voor het oplossen van problemen.


Terug naar bovenTerug naar boven


 Geschreven door

eBay