Kopersgids LEGO
Doorgaan naar hoofdinhoud


 Kopersgidsen


Kopersgids LEGO


Lego is een prachtige combinatie van leren, spelen en fantasie. Het is niet voor niets een van de populairste soorten speelgoed ter wereld. Of je nu op zoek bent naar een speciale legoset van Harry Potter om cadeau te doen of drie emmers rode legostenen nodig hebt om het Rijksmuseum af te bouwen, op eBay vind je een groot aanbod legoproducten waarmee je alles kunt bouwen wat je maar wilt.

Lego kiezen en verzamelen


Lego kiezen en verzamelen

Met Lego worden kinderen van alle leeftijden gestimuleerd om hun fantasie te gebruiken en leren ze de grondbeginselen van constructie en natuurkunde. De enige regel bij het verzamelen van lego is dat je er plezier aan moet beleven. Verder kun je je fantasie de vrije loop laten.

De juiste lego kiezen

Legospeelgoed is verkrijgbaar in versies voor verschillende leeftijdsgroepen, van 0 tot 99 jaar. Voor elke leeftijd is dus een passend legocadeautje te vinden.

 • Baby's en peuters (0-2 jaar): Peuters krijgen de basisbeginselen van het bouwen onder de knie met duplo- en quatro-legostenen. Deze zijn groter en gemakkelijker vast te pakken met kleine handjes. Er zijn zelfs duplosets van Bob de Bouwer.

 • Jonge bouwers (3-5 jaar): Voor oudere kinderen zijn er meer uitdagende duplosets. Er zijn pakketten met emmers en stenen om te bouwen wat je maar wilt. Favoriet bij kinderen zijn allerlei soorten dieren, politieauto's en brandweerauto's. Er zijn ook duplo-opbergtafels verkrijgbaar waarop kan worden gebouwd en waarmee het makkelijk opruimen is.

 • Volleerde bouwers (vanaf 6 jaar): Kinderen van elke leeftijd spelen graag met lego en kunnen daarbij kiezen uit vele verschillende themasets als legopiraten en kastelen maar ook Harry Potter-lego en Star Wars lego. Actiesets met lego-auto's en -vrachtwagens zijn ook heel populair bij volwassenen. Dankzij wedstrijden, fantasiebouwwerken en robotsets, zoals Exo Force, blijft bouwen met lego een uitdaging.

Lego verzamelen

Ook bij lego geldt dat het een goed idee is om eerst te bedenken wat je precies wilt gaan verzamelen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor iets waar je speciale belangstelling voor hebt, bijvoorbeeld ninja's, treinen of soldaten. Of je kunt kiezen voor populaire verzamelthema's als Harry Potter en Star Wars. Sets en onderdelen zijn vaak relatief goedkoop, dus je kunt gemakkelijk een behoorlijke verzameling aanleggen op eBay.

Lego heeft in het verleden een aantal exclusieve, speciale edities van lego-onderdelen op de markt gebracht. Objecten als de Fokker-driedekker van de Rode baron, de U.S.S. Constellation en de Death Star II (meer dan 60 cm hoog) zijn veel moeilijker om aan te komen en dus zeer gewild.

Sommige verzamelaars proberen zelfs alle unieke legostenen te verzamelen die ooit zijn gemaakt. Dat is een enorme opgaaf, maar sommige enthousiastelingen zetten hier graag hun tanden in.

Veel verkopers op eBay verkopen legostenen in grote hoeveelheden. Deze partijen zijn heel handig voor grote bouwwerken of beelden.


Terug naar bovenTerug naar boven

De geschiedenis van lego


De geschiedenis van lego

De naam Lego komt van het Deense "leg godt" (goed spelen). Het is in 1932 in Denemarken als timmerwinkel ontstaan, maar pas in 1949 werd de "automatische verbindingssteen" geïntroduceerd, de voorganger van de hedendaagse lego. Hier volgt een kort overzicht met jaartallen.

 • 1954: Lego's automatische verbindingsteen krijgt de nieuwe naam Lego Mursten of Legosteen en wordt een officieel handelsmerk. In eerste instantie is er weinig belangstelling op een speelgoedbeurs in Duitsland. Daarna wordt het bekende legosysteem ontwikkeld om het speelgoed stabieler te maken.

 • 1959: Lego krijgt steeds meer bekendheid in Europa en opent vestigingen in Frankrijk, Groot-Brittannië, België en Zweden.

 • 1961: Lego wordt nu ook verkocht in de Verenigde Staten en Canada via een distributiedeal met Samsonite. Er zijn 50 sets, 15 voertuigen en een aantal losse pakketten verkrijgbaar.

 • 1964: De eerste bouwpakketten met instructies worden verkocht.

 • 1966: Aan het eind van dit jaar zijn er 57 pakketten en 25 voertuigen te koop.

 • 1967: Duplo wordt in productie genomen.

 • 1968: In Denemarken gaat Legoland open. Er zullen later nog parken volgen in Engeland, Amerika en Duitsland.

 • 1973: Er komt een vestiging van Lego in de Verenigde Staten.

 • 1977: Lego Technic wordt geïntroduceerd.

 • 1978: De eerste minifiguurtjes met beweegbare armen en benen bevolken de Legowereld.

 • 1980: 70% van alle gezinnen in het Westen met kinderen jonger dan 14 jaar hebben lego in huis. Gedurende de hieropvolgende 10 jaar worden talrijke productielijnen ontwikkeld, waaronder legokastelen en legopiraten.

 • 1990: De Lego Group behoort tot de tien grootste speelgoedfabrikanten ter wereld.

 • 1999: Er komt een nieuwe lijn met bouwpakketten op de markt die is gebaseerd op de razend populaire Star Wars-films. Het tijdschrift Fortune bestempelt de legosteen als een van de producten van de eeuw.

 • 2001: Bionicle wordt geïntroduceerd, wordt mateloos populair bij kinderen en wordt zelfs verfilmd. Mindstorms worden op de markt gebracht. Dit zijn legobouwpakketten met een microprocessor. Echte robots dus.

 • 2001-2005: Lego blijft steeds nieuwe lijnen op de markt brengen die gebaseerd zijn op populaire films, boeken en tv-series.


Terug naar bovenTerug naar boven

Lego zoeken op eBay


Lego zoeken op eBay

Als je eenmaal weet welk type lego je wilt hebben, ga je naar het portaal Speelgoed en klik je op Lego. Hier kun je zoeken naar aanbiedingen op eBay.

 • Rubrieken: Met de lijst Rubrieken links op elke pagina kun je kiezen van welk artikeltype je aanbiedingen wilt zien. Je ziet links naar Partijen en losse onderdelen, Robotics, Mindstorms en Technic en Duplo. Als je dieper graaft op de website, kun je je zoekopdracht verder verfijnen door een subcategorie te kiezen.

 • Zoek en op trefwoorden: Zoek naar bepaalde woorden in de aanbiedingen op eBay. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar Mindstorm, typ je "Mindstorm" (zonder aanhalingstekens) in het vak Zoeken. Schakel het selectievakje Zoeken in titels en beschrijvingen in voor meer resultaten. Ga naar de pagina Algemene zoektips van eBay voor meer tips bij het zoeken met trefwoorden.

Als je op eBay niet precies kunt vinden wat je zoekt, kun je het proberen in een eBay-winkel. Een ander alternatief is een zoekopdracht op Mijn eBay. Je wordt dan gemaild wanneer een object beschikbaar komt dat aan je wensen voldoet.

Je kunt ook eens kijken op eBay pulse. Daar vind je een aantal populaire zoekopdrachten rond het thema speelgoed.


Terug naar bovenTerug naar boven

Veilig lego kopen


Veilig lego kopen

Zorg ervoor dat je, voordat je tot de koop overgaat, precies weet wat je koopt. Trek de verkoper na en lees hoe eBay en PayPal je kunnen beschermen.

Weet wat je koopt

Lees de informatie in de objectaanbieding zorgvuldig door.

 • Houd rekening met leveringskosten in de uiteindelijke verkoopprijs. Als je veel geld uitgeeft, controleer je of de verkoper het object verzekert tijdens het transport.

 • Als je meer wilt weten, stuur je de verkoper een e-mail met je vraag. Dit doe je door te klikken op Vraag het de verkoper in het gedeelte met verkopergegevens.

 • Controleer altijd of je de transactie op eBay volledig afhandelt (met een bod, Nu kopen of Beste voorstel). Transacties die worden beklonken buiten eBay vallen niet onder de beschermingsregelingen van eBay.

 • Betaal je eBay-object nooit met een overschrijving via Western Union of MoneyGram. Deze betaalwijzen zijn niet veilig wanneer je iemand betaalt die je niet kent.

Ken je verkoper

Trek verkopers na, zodat je je transacties met een gerust hart kunt afhandelen.

 • Wat is de feedbackscore van de verkoper? Hoeveel transacties heeft hij/zij voltooid? Hoe hoog is het percentage positieve reacties?

 • Wat zeggen kopers in hun feedback? Zijn ze positief over de verkoper?

 • De meeste topverkopers op eBay hebben net als winkels een retourregeling. Biedt de verkoper een niet-goed-geld-terug-garantie? Wat zijn de algemene voorwaarden?

Kopersbescherming

Mocht je onverhoopt toch tegen problemen aanlopen tijdens een transactie, dan kun je een beroep doen op eBay en PayPal.

 • Veilig betalen met PayPal: Met PayPal kun je betalen zonder dat de verkoper je bankrekeningnummer of creditcardnummer te zien krijgt. Het is zelfs zo dat PayPal kopers 100% beschermt tegen afschrijvingen van hun bankrekening waarvoor ze geen toestemming hebben gegeven. Bovendien is je aankoop met de kopersbescherming van PayPal tot maximaal EUR 500 gedekt.

 • Veilig handelen en problemen oplossen op eBay: Ga naar Veilig handelen en problemen oplossen voor informatie over de beveiliging van je account en het gebruik van de snelle en efficiënte tools van eBay voor het oplossen van problemen.


Terug naar bovenTerug naar boven


 Geschreven door

eBay