Kopersgids internationale postzegels
Doorgaan naar hoofdinhoud


 Kopersgidsen


Kopersgids internationale postzegels


Postzegels verzamelen is een fascinerende hobby. Je leert van alles over landen en culturen, natuur, talen en geschiedenis. En het mooie is, je hoeft er niet eens de deur voor uit! En of je nu op zoek bent naar één speciale zegel of een hele verzameling, op eBay vind je postzegels in alle soorten en maten.

Populaire soorten postzegels


Populaire soorten postzegels

Er zijn postzegels over de meest uiteenlopende onderwerpen, van geschiedenis tot wetenschap en techniek, van flora en fauna tot ruimtevaart, van sportheld tot stripfiguur. Oude en nieuwe postzegels uit de hele wereld leren je van alles over de taal, de cultuur, de geografie en de geschiedenis van al die verschillende landen.

 • Postzegels met historische onderwerpen: Je kunt bijvoorbeeld postzegels en postdocumenten verzamelen die getuigen van bijzondere momenten of interessante perioden uit de geschiedenis. Een paar voorbeelden van wat je dan zoal kunt vinden:

  • Een Perzische envelop uit 1877, vanuit Isfahan verstuurd naar Teheran.

  • Een omslag uit Ecuador, met handtekening, onderdeel van de eerste luchtpostzending uit dat land.

  • Een brief verstuurd vanuit concentratiekamp Auschwitz.

  • Een brief uit 1923, via Moskou naar Duitsland verstuurd vanuit de toenmalige Russische provincie Georgië.

  • Een briefkaart uit 1896, door een missionaris in Hong Kong verstuurd naar Londen.

  • Een brief uit Zwitserland, geschreven in 1853.

 • Verzamelingen en partijen: Een goede manier om meteen aan de slag te gaan, is het kopen van een complete postzegelverzameling of een partij postzegels. Je kunt in dat geval het beste op zoek gaan naar een verzameling rond een bepaald thema of een partij bij elkaar horende zegels, bijvoorbeeld in de vorm van een of meer albums met Britse postzegels of vroege postzegels uit Europa, of postzegels met een thema als architectuur. Je vindt dan bijvoorbeeld een partij postzegels uit Noorwegen of een mooie serie postzegels uit de voormalige Overzeese gebieden van Nederland.

 • Poststukken: Er is meer dan postzegels alleen. Je kunt bijvoorbeeld ook overwegen internationale brieven en postwaardestukken te gaan verzamelen. Opnieuw een paar voorbeelden:

  • Een briefkaart uit 1915, in perfecte conditie, met een afbeelding van een Australische onderzeeër die een paar jaar later tot zinken werd gebracht.

  • Bulgaarse waardepapieren uit 1926 met het zegel van Koning Boris.

  • Een volledige set Indonesische briefkaarten uit de periode van de Japanse bezetting.

  • Gebruikte briefkaarten uit New South Wales, gedateerd 1891, met reclame voor tabaksartikelen.

  • Een Pools poststuk uit 1938 met een afbeelding van Marie Curie, de Nobelprijswinnares van 1903.

  • Een 50 jaar oude verzameling poststukken met afbeeldingen van postzegelontwerpen.

  • De gecensureerde omslag van een brief uit 1900, tijdens de Boerenoorlog verstuurd door een Engelse officier vanuit een krijgsgevangenenkamp.

 • Enveloppen met eerstedagstempel: Enveloppen met eerstedagstempel vormen vaak een fraai geheel, waard om ingelijst te worden. Ook hier zijn er talloze onderwerpen, van de opening van Disneyland Hong Kong in 2005 tot Elvis Presley. Er zijn beroemde stukken met eerstedagstempels zoals de IJslandse "vulkaanserie" uit 1948 en een vel postzegels gewijd aan het internationaal ruimtestation met handtekeningen van de astronauten. Postzegelverzamelaars kunnen zich abonneren op enveloppen met eerstedagstempel. Dit zijn speciale enveloppen die niet alleen van een nieuwe postzegel worden voorzien, maar ook rijkelijk worden versierd met een toepasselijke illustratie en een afdruk van een stempel dat alleen voor deze gelegenheid wordt gebruikt. Ze worden voorzien van naam en adres via de gebruikelijke postweg naar de verzamelaar gestuurd.

 • Covers: Covers is een algemene term voor briefkaarten en enveloppen. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar:

  • Omslagen van brieven die gepost zijn op de Britannia, het jacht van de Britse koninklijke familie dat in 1997 uit de vaart is genomen.

  • Een serie aangetekende enveloppen van de Bank van Bhutan.

  • Covers, beperkte uitgave, van de eerste New York - London Daily Mail Trans-Atlantic Air Race uit 1969.

  • Cubaanse poststukken met het cachet, het stempel, van de "Comete", een experimentele luchtpostraket uit 1938.

  • Ethiopische covers uit 1955.

  • Poststukken uit 1936 met een afbeelding van de Hindenburg, verstuurd van Frankfurt naar Lakehurst.

Voor de liefhebber kunnen postzegels ook een leuk cadeautje zijn bij speciale gelegenheden, zoals een geboorte, een bruiloft, een jubileum of een verjaardag. Voor een trouwerij kun je bijvoorbeeld denken aan een album met zegels over koninklijke huwelijken en een doorgewinterde verzamelaar maak je altijd blij met nieuwe objecten rond zijn favoriete thema of nieuwe zegels van zijn favoriete ontwerper. Geschiedenisfanaten zullen bijvoorbeeld enthousiast worden over alles wat met de Verenigde Naties te maken heeft, zoals postzegels met onderwerpen als mensenrechten en milieubescherming of speciale souvenirsheets ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van een organisatie als de WFUNA. Kinderen kun je verrassen met postzegels die te maken hebben met een onderwerp waarin ze geïnteresseerd zijn, zoals dieren, sport, speelgoed of stripfiguren. Wie weet, misschien breng je iemand op die manier nog op een idee. Er zijn tal van verzamelaars die met hun hobby begonnen zijn naar aanleiding van een cadeautje.

Voor prijsindicaties kun je een overzicht opvragen van afgelopen aanbiedingen. Je ziet dan bijvoorbeeld wat er de afgelopen twee weken is betaald voor vergelijkbare stukken.


Terug naar bovenTerug naar boven

Verzamelaarstermen en -begrippen


Verzamelaarstermen en -begrippen

In de beschrijvingen van op eBay aangeboden postzegels worden vaak speciale vaktermen gebruikt. Hieronder een klein overzicht van veelgebruikte termen en begrippen:

 • Aerofilatelie: het verzamelen van postzegels, poststukken en enveloppen (covers) rond het thema luchtpost, alles wat per vliegtuig, ballon of andere vormen van luchtverkeer is verzonden.

 • Helder: een heldere inktkleur is bij postzegels een indicatie van goede conditie.

 • Cachet: Een cachet is een stempel, een speciale tekst of een illustratie die op een envelop of kaart wordt aangebracht om de bijzondere omstandigheden aan te geven waaronder het poststuk aan de post werd aangeboden, bijvoorbeeld een belangrijke expeditie, een tentoonstelling of de herdenking van een speciale gebeurtenis. De envelop wordt dan aangeduid als een FDC, First Day Cover oftewel envelop met eerstedagstempel.

 • Postzegel strips: Een strip bestaat uit drie of meer zegels die nog met elkaar verbonden zijn, afkomstig uit dezelfde horizontale rij van een vel postzegels of een postzegelboekje, of afkomstig uit een rol. Strips hebben in veel gevallen zowel rechte als geperforeerde (getande) randen.

 • Mint: Mint conditie betekent een gave, in perfecte toestand verkerende postzegel. Postzegels in mint conditie zijn in de originele staat, ongebruikt, ongestempeld en voorzien van de originele gom (bij zegels die met gomming zijn uitgegeven, wat niet altijd het geval hoeft te zijn). De term postfris wordt ook wel gebruikt.

 • Centrering: Een zegel is goed gecentreerd als de afbeelding precies in het midden staat en de marge aan alle kanten exact even groot is. Is dat niet het geval, dan wordt een zegel "slecht gecentreerd" genoemd. Dergelijke fouten kunnen bijdragen tot een hogere waarde.

 • Opdruk: Een opdruk is een extra druk die geen onderdeel uitmaakt van het originele ontwerp en achteraf op een zegel is aangebracht, bijvoorbeeld om de waarde te wijzigen of de naam van het land aan te passen.

 • Randlijn: De lijnen die worden gedrukt in de marges van postzegelvellen worden randlijnen genoemd. Randlijnen worden onder andere gebruikt om vervalsing te voorkomen.

 • Gestempelde postzegels: met afstempeling wordt een op de zegel aangebracht stempel of ander kenmerk bedoeld dat tot doel heeft de zegel ongeldig te maken voor tweede gebruik.

Daarnaast zijn er diverse afkortingen die je bij postzegels veel tegenkomt. Zoals:


Terug naar bovenTerug naar boven

Internationale postzegels vinden op eBay


Internationale postzegels vinden op eBay

Als je weet wat voor postzegels je zoekt, ga je om te beginnen naar het portaal Postzegels, waar je vervolgens kunt kiezen uit een groot aantal landen en andere rubrieken.

 • Zoeken op trefwoorden: Zoek naar bepaalde woorden in de aanbiedingen op eBay. Als je bijvoorbeeld een cover van de Goodwill Tour van Charles Lindbergh uit 1928 wilt hebben, typ je "Lindbergh" (zonder aanhalingstekens) in het zoekvak. Schakel het selectievakje Zoeken in titels en beschrijvingen in voor meer resultaten. Als je op meerdere trefwoorden wilt zoeken, gebruik je een plusteken ("+") om de woorden met elkaar te verbinden. Het kan in veel gevallen ook zeer de moeite waard zijn de zoekterm opzettelijk verkeerd te spellen. Dat levert waarschijnlijk een flink aantal extra aanbiedingen op. Ga naar de pagina Zoekvariabelen van eBay voor meer tips over zoeken met trefwoorden.

 • Uitgebreid zoeken: Met de functie Uitgebreid zoeken kun je een zoekopdracht op diverse manieren verder verfijnen, bijvoorbeeld door op specifieke verkopers, locaties of winkels te zoeken. Gebruik je meerdere zoektermen, dan kun je aangeven dat gezocht moet worden op "Al deze woorden", "Een of meer van deze woorden" of de "Exacte zin." Ook kun je aangeven in welke categorieën moet worden gezocht. Zoek je in alle categorieën, dan zul je naast postzegels bijvoorbeeld ook munten en andere verzamelobjecten vinden.

Als je op eBay niet precies kunt vinden wat je zoekt, kun je het proberen in een eBay-winkel. Een tweede alternatief is een zoekopdracht op Mijn eBay. Je wordt dan gemaild wanneer een object beschikbaar komt dat aan je wensen voldoet.


Terug naar bovenTerug naar boven

Veilig postzegels kopen


Veilig postzegels kopen

Zorg ervoor dat je, voordat je tot de koop overgaat, precies weet wat je koopt. Trek de verkoper na en lees hoe eBay en PayPal je kunnen beschermen.

Weet wat je koopt

Lees de informatie in de objectaanbieding zorgvuldig door.

 • Verkopers hebben zich op eBay aan een aantal strikte gedragsregels te houden, die bedoeld zijn als extra bescherming voor de koper. Ook voor het verkopen van postzegels gelden speciale gedragsregels, opgesteld in samenwerking met filatelistische organisaties. Als je een aanbieding tegenkomt die in strijd met die regels lijkt, of domweg te mooi is om waar te kunnen zijn, ga er dan niet op in.

 • Houd rekening met leveringskosten in de uiteindelijke verkoopprijs. Als je veel geld uitgeeft, controleer je of de verkoper het object verzekert tijdens het transport.

 • Als je meer wilt weten, stuur je de verkoper een e-mail met je vraag. Dit doe je door te klikken op Vraag het de verkoper in het gedeelte met verkopergegevens.

 • Controleer altijd of je de transactie op eBay volledig afhandelt (met een bod, Nu kopen of Beste voorstel). Transacties die worden beklonken buiten eBay vallen niet onder de beschermingsregelingen van eBay.

 • Betaal je eBay-object nooit met een overschrijving via Western Union of MoneyGram. Deze betaalwijzen zijn niet veilig wanneer je iemand betaalt die je niet kent.

Ken je verkoper

Trek verkopers na, zodat je je transacties met een gerust hart kunt afhandelen.

 • Wat is de feedbackscore van de verkoper? Hoeveel transacties heeft hij/zij voltooid? Hoe hoog is het percentage positieve reacties?

 • Wat zeggen kopers in hun feedback? Zijn ze positief over de verkoper?

 • De meeste topverkopers op eBay hebben net als winkels een retourregeling. Biedt de verkoper een niet-goed-geld-terug-garantie? Wat zijn de algemene voorwaarden?

Kopersbescherming

Mocht je onverhoopt toch tegen problemen aanlopen tijdens een transactie, dan kun je een beroep doen op eBay en PayPal.

 • Veilig betalen met PayPal: Met PayPal kun je betalen zonder dat de verkoper je bankrekeningnummer of creditcardnummer te zien krijgt. Het is zelfs zo dat PayPal kopers 100% beschermt tegen afschrijvingen van hun bankrekening waarvoor ze geen toestemming hebben gegeven. Bovendien is je aankoop met de kopersbescherming van PayPal tot maximaal EUR 500 gedekt.

 • Veilig handelen en problemen oplossen op eBay: Ga naar Veilig handelen en problemen oplossen voor informatie over de beveiliging van je account en het gebruik van de snelle en efficiënte tools van eBay voor het oplossen van problemen.


Terug naar bovenTerug naar boven


 Geschreven door

eBay