Kopersgids euromunten en -biljetten
Doorgaan naar hoofdinhoud


 Kopersgidsen


Kopersgids euromunten en -biljetten


Euromunten- en biljetten zijn gewoon in omloop, hoewel eurocenten in Finland nooit in productie zijn genomen en in Nederland nog maar beperkt worden gebruikt. Dit maakt het verzamelen van euromunten bijzonder. Maar er is meer. Wanneer je je verdiept in de wondere wereld van het Europese geld, zie je waarom de liefhebbers zich helemaal kunnen storten op hun hobby. Voor verzamelaars van euro's is op eBay van alles te vinden.

Welke euromunten en -biljetten zal ik verzamelen?


Welke euromunten en -biljetten zal ik verzamelen?

Verzamelaars selecteren vaak per land. Zo kun je een collectie munten en bankbiljetten opbouwen met munten uit België, Ierland, Monaco, Finland, San Marino of Vaticaanstad. Ook het verzamelen van euro herdenkingsmunten of euro's van landen die eigenlijk nog geen euro's hebben is populair. In de interessante categorie Overige vind je ondermeer 200-eurostukken en ongebruikte euro’s uit Turkije en IJsland. Maar misschien ook wel een zeer fraaie Vaticaanse euromunt van 2 euro Sedis Vacante, die qua stijl wat weg heeft van de trendy juwelen van Bulgari.

Het verzamelen van euromunten is extra leuk als je gaat kijken naar de munttekens die op veel euromunten te zien zijn. Vroeger werden munttekens vooral door steden gebruikt. Zo heeft Utrecht een Mercuriusstaf als muntteken. Op het Nederlandse muntgeld voor de introductie van de euro waren ook vaak meestertekens te zien. De oudst bekende Nederlandse muntmeester die een teken achterliet op de Nederlandse munten is onbekend. Zijn teken is een korenaar. Voor zover bekend worden op de euro’s geen meestertekens gebruikt, wel munttekens. Bij een nieuwe set Duitse euro’s gaat het dan bijvoorbeeld om bepaalde letters.

Hoeveel het kost om munten te verzamelen, is afhankelijk van je wensen. Wil je exclusieve cassettes met speciale uitgaven, dan betaal je veel geld voor mooie munten. Zie je de schoonheid ook in minder kostbare edities en bijvoorbeeld meer in het bijeenbrengen van een specifieke collectie, dan hoeft het verzamelen van euromunten- en biljetten niet heel duur te zijn. Maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Zo zijn er zeer luxe bewaardozen op de markt, al dan niet met een bepaald thema, zoals vorstinnen.

Een leuke en laagdrempelige manier om te beginnen met het verzamelen van euromunten is bekenden vragen of ze voor jou exotische euromunten willen meenemen van hun reizen en vakanties. Zo kun je op een slimme manier (je ruilt ze eventueel tegen Nederlands eurogeld dat nominaal evenveel waard is) toch leuke en bijzondere munten verwerven. Via natuurlijke circulatie van geld duurt het namelijk behoorlijk lang voordat bepaalde Europese munten in Nederland in omloop komen. Eurogeld cadeau krijgen en zelf meenemen van vakantie is een leuke manier om je eerste stappen te zetten in de wereld van de euromunten.

Het verzamelen van eurobiljetten komt minder voor. Vaak is hierbij een voorkeur voor misdrukken. Bijvoorbeeld een 20-eurobiljet met twee serienummers, dat voor minimaal enkele tientjes van eigenaar zou moeten wisselen, of 5-eurobiljetten die 'ongesneden' van de drukpers zijn gekomen. Maar er zijn ook genoeg pre-eurovaluta's in biljetvorm te vinden op eBay.


Terug naar bovenTerug naar boven

Waardoor wordt de waarde van euromunten en -biljetten bepaald?


Waardoor wordt de waarde van euromunten en -biljetten bepaald?

De waarde van euromunten hangt af van de zeldzaamheid. Die wordt meestal groter als de landen kleiner zijn, bijvoorbeeld in het geval van Vaticaanstad, Finland en San Marino, en bij bijzondere emissies, zoals herdenkingseuro’s. Voor een setje van enkele rollen Finse euromunten met een nominale waarde van enkele tientallen euro’s wordt nu al bijna duizend euro betaald. Voor een uitgave van acht euromunten in een luxe presentatiedoos uit 2001 wordt nu al meer dan 650 euro geboden en voor een kwalitatief hoogwaardig eurosetje uit Monaco moet je nu minimaal vierhonderd euro betalen.

Muntenverzamelaars vallen vaak als een blok voor soms heel fraaie euromunten, bijvoorbeeld die uit Finland, die vlak na de uitgave een tijdje heel populair zijn geweest. Maar ze gaan niet helemaal op hun gevoel voor schoonheid af en onderzoeken de munten meestal ook op een aantal onafhankelijke criteria, onder meer de periode waarin de munt geslagen is, de conditie en het gebruikte materiaal.

Het laatste spreekt voor zich. Speciale euromunten worden vaak geslagen in goud of zilver, waardoor de waarde automatisch fors omhoog gaat. De periode van uitgifte is bij euromunten niet heel erg van belang omdat de munten allemaal relatief jong zijn en vaak nog goed verkrijgbaar. Het gaat dan ook vooral om de conditie. Een bewijs voor deze stelling wordt ook geleverd door het feit dat op eBay vooral luxe sets met 'quality proof'-munten te koop worden aangeboden en rollen ongebruikte munten. Een dergelijke munt in goede conditie wordt overigens behalve 'quality proof' of 'prooflike' ook wel 'fris' genoemd. Kennelijk zijn muntenverzamelaars geïnspireerd door de term 'postfris', waarmee filatelisten aangeven dat een postzegel ongebruikt en in perfecte conditie is.

Eurobiljetten zijn veelal interessant als er sprake is van een misdruk. Hoe vreemder, hoe groter de marktwaarde. Een serie van recentelijk uitgebrachte Vaticaanse biljetten van paus Benedictus XVI is slechts enkele tientjes waard, maar een verkeerde druk van willekeurig welk biljet is al gauw veel meer waard.


Terug naar bovenTerug naar boven

Wat heb ik nodig om euromunten te verzamelen?


Wat heb ik nodig om euromunten te verzamelen?

Om euromunten te verzamelen heb je niet veel nodig. Hoogstens een map, doos of cassette om je aanwinsten in op te bergen en een gezonde dosis ondernemingslust. Euromunten mogen dan overal in gebruik zijn in winkels, uitgaansgelegenheden en bijvoorbeeld parkeerautomaten, om de juiste munt van je keuze te vinden moet je vaak actie ondernemen. Je kunt je collectie niet aan het toeval overlaten. En zelfs dan nog is het verzamelen van euromunten een hobby waar je vele jaren plezier van kunt hebben.

Om te beginnen is het goed om je te verdiepen in de numismatiek, zoals deze bezigheid onder liefhebbers eerbiedig genoemd wordt. Daarvoor kun je ondermeer terecht op diverse informatieve websites, bij één van de twintig numismatische kringen van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Munt- en Penningkunde en in boeken.

Een interessant uitstapje zou verder een bezoek aan het Teylers Museum in Haarlem kunnen zijn. De bijzondere collectie daar omvat zo'n 7500 penningen, daterend van de vijftiende eeuw tot nu, zo’n achthonderd Romeinse en Byzantijnse munten en ongeveer 4700 Nederlandse en buitenlandse munten. Dank zij de hoge kwaliteit van de meeste stukken is de verzameling één van de belangrijkste in Nederland, aldus het museum. Hier kun je jouw passie voor het verzamelen van (euro)munten verder tot bloei laten komen.


Terug naar bovenTerug naar boven

Hoe worden euromunten en -biljetten omschreven?


Hoe worden euromunten en -biljetten omschreven?

Elk vak heeft eigen jargon: vaktaal die door de specialisten wordt gesproken en vaak voor buitenstaanders onbegrijpelijk is. Ook in de numismatiek is hier sprake van. Enkele belangrijke termen zullen we hieronder kort aanstippen, zodat je je verstaanbaar kunt maken in gesprekken met een serieuze muntenverzamelaar of -verkoper.

 • QP: Quality proof - Deze munten zijn geslagen met een gepolijste stempel en met gepolijste muntplaatjes.

 • PL: Proof like - Bij de aanmaak van deze munten waren alleen de muntplaatjes gepolijst.

 • FDC: Fleur de coin - De munt is onbeschadigd. Is niet in de opvangemmer gevallen tijdens de productie.

 • UNC: Uncirculated - Als de FDC-munten maar dan met enkele beschadigingen door vallen of transport.

 • Pr: Prachtig - De munt is slechts korte tijd in omloop geweest. Vrijwel geen slijtage.

 • ZF: Zeer fraai - De munt is iets langer in omloop geweest. Enkele slijtageplekjes.

 • Fr: Fraai - De munt is lang in omloop geweest. Meer en grotere slijtageplekken.

 • Zg: Zeer goed - De munt is zeer lang in omloop geweest. Veel slijtage.

 • G: Goed - De munt is nog langer in omloop geweest. Zeer veel slijtage.

 • R: Rare - Zeldzaam.

 • RR: Zeer zeldzaam.

 • RRR: Uiterst zeldzaam.

 • RRRR: Unicum

Begrippen die daarnaast nog vaak worden gebruikt: gepolijste stempel (munt is met een dergelijke stempel gemaakt), uit de rol (munt zit nog in de papieren verpakking), misslag (mislukte munt), variant (geen misslag, wel afwijkend van de norm), grote datum of letters (in vergelijking met andere munten van dit type) en blister (Engelse term voor in plastic verzegelde verpakking).

Eurobiljetten worden getoetst met vervalsingsdetectieapparaten om de echtheid te controleren. Een lijst van goedgekeurde en geteste types is op te vragen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Goedkopere apparaten, waarvan onduidelijk is of deze door de ECB gekeurd zijn, kun je op diverse plekken voor minder dan 100 euro kopen. Is dat te duur, dan is het misschien een optie om je verzamelde eurobiljetten bij een bank ter controle aan te bieden.


Terug naar bovenTerug naar boven

Euromunten en -biljetten zoeken op eBay


Euromunten en -biljetten zoeken op eBay

Wanneer je weet wat voor Nederlandse munten je wilt hebben, ga je naar het portaal Munten en bankbiljetten en vervolgens naar Euromunten en -biljetten. Daar vind je een aantal rubrieken waarin je kunt zoeken.

 • Rubrieken: Met de lijst Rubrieken links op elke pagina kun je kiezen van welk artikeltype je aanbiedingen wilt zien. Zo vind je onder Euromunten en -biljetten bijvoorbeeld de rubrieken Finland, San Marino en Vaticaan. Als je dieper graaft op de website, kun je je zoekopdracht verder verfijnen.

 • Zoeken op trefwoorden: Zoek naar bepaalde woorden in de aanbiedingen op eBay. Als je bijvoorbeeld een Spaans dubbeltje wilt vinden, typ je "Spanje 10 cent" (zonder de aanhalingstekens) in het zoekveld. Schakel het selectievakje Zoeken in titels en beschrijvingen in voor meer resultaten. Als je op meerdere trefwoorden wilt zoeken, gebruik je een plusteken ("+") om de woorden met elkaar te verbinden. Het kan in veel gevallen ook zeer de moeite waard zijn de zoekterm opzettelijk verkeerd te spellen. Dat levert waarschijnlijk een flink aantal extra aanbiedingen op. Ga naar de pagina Algemene zoektips van eBay voor meer tips over zoeken met trefwoorden.

 • Uitgebreid zoeken: Met de functie Uitgebreid zoeken kun je een zoekopdracht op diverse manieren verder verfijnen, bijvoorbeeld door op specifieke verkopers, locaties of winkels te zoeken. Je kunt ook de opties Al deze woorden, Een of meer van deze woorden, Exacte zin of Alleen exacte overeenkomst selecteren voor specifiekere resultaten. Als je op Alle rubrieken zoekt, vind je munten in allerlei verschillende rubrieken, dus bijvoorbeeld in Munten en bankbiljetten, Verzamelen en Sieraden en horloges.

Als je op eBay niet precies kunt vinden wat je zoekt, kun je het proberen in een eBay-winkel. Een ander alternatief is een zoekopdracht op Mijn eBay. Je wordt dan gemaild wanneer een object beschikbaar komt dat aan je wensen voldoet.


Terug naar bovenTerug naar boven

Veilig euromunten en -biljetten kopen


Veilig euromunten en -biljetten kopen

Zorg ervoor dat je, voordat je tot de koop overgaat, precies weet wat je koopt. Trek de verkoper na en lees hoe eBay en PayPal je kunnen beschermen.

Weet wat je koopt

Lees de informatie in de objectaanbieding zorgvuldig door.

 • Houd rekening met leveringskosten in de uiteindelijke verkoopprijs. Als je veel geld uitgeeft, controleer je of de verkoper het object verzekert tijdens het transport.

 • Als je meer wilt weten, stuur je de verkoper een e-mail met je vraag. Dit doe je door te klikken op Vraag het de verkoper in het gedeelte met verkopergegevens.

 • Controleer altijd of je de transactie op eBay volledig afhandelt (met een bod, Nu kopen of Beste voorstel). Transacties die worden beklonken buiten eBay vallen niet onder de beschermingsregelingen van eBay.

 • Betaal je eBay-object nooit met een overschrijving via Western Union of MoneyGram. Deze betaalwijzen zijn niet veilig wanneer je iemand betaalt die je niet kent.

Ken je verkoper

Trek verkopers na, zodat je je transacties met een gerust hart kunt afhandelen.

 • Wat is de feedbackscore van de verkoper? Hoeveel transacties heeft hij/zij voltooid? Hoe hoog is het percentage positieve reacties?

 • Wat zeggen kopers in hun feedback? Zijn ze positief over de verkoper?

 • De meeste topverkopers op eBay hebben net als winkels een retourregeling. Biedt de verkoper een niet-goed-geld-terug-garantie? Wat zijn de algemene voorwaarden?

Kopersbescherming

Mocht je onverhoopt toch tegen problemen aanlopen tijdens een transactie, dan kun je een beroep doen op eBay en PayPal.

 • Veilig betalen met PayPal: Met PayPal kun je betalen zonder dat de verkoper je bankrekeningnummer of creditcardnummer te zien krijgt. Het is zelfs zo dat PayPal kopers 100% beschermt tegen afschrijvingen van hun bankrekening waarvoor ze geen toestemming hebben gegeven. Bovendien is je aankoop met de kopersbescherming van PayPal tot maximaal EUR 500 gedekt.

 • Veilig handelen en problemen oplossen op eBay: Ga naar Veilig handelen en problemen oplossen voor informatie over de beveiliging van je account en het gebruik van de snelle en efficiënte tools van eBay voor het oplossen van problemen.


Terug naar bovenTerug naar boven


 Geschreven door

eBay