Kopersgids speelgoed voor kinderen.


 Kopersgidsen


Kopersgids speelgoed voor kinderen.


Spelen is de meest natuurlijke manier van leren. Soms blijft het bij simpele spelpatronen, maar er is ook speelgoed dat de ontwikkeling van behendigheid en sociale vaardigheden stimuleert of aanzet tot denken. Spelen schept bovendien een band tussen ouders en kinderen. Het kiezen van speelgoed dat kinderen aanspreekt is vaak lastig. De eBay kopersgids voor Speelgoed helpt bij het kiezen van het juiste speelgoed.

Educatief speelgoed


Educatief speelgoed

Er zijn een paar algemene dingen waar je op moet letten bij het kiezen van kinderspeelgoed.

Hoe oud is het kind? Is het een jongetje of een meisje? Wat voor soort kind is het, waar liggen zijn of haar interesses en vooral, wat kan het kind aan? Houd rekening met de fysieke en mentale beperkingen die kinderen op een bepaalde leeftijd hebben. Speelgoed mag niet te veel van ze vragen, maar ook niet te weinig. Speelgoed dat niet stimuleert en uitdaagt, zal al snel saai worden gevonden. Maar speelgoed dat eisen stelt waar een kind op een bepaalde leeftijd gewoon nog niet aan toe is, leidt alleen maar tot frustratie en desinteresse. Technisch lego geven aan een kind van 6 jaar oud is misschien niet direct aan te raden. Een teddybeer geven aan een jongen van 16 zal vermoedelijk ook niet gewaardeerd worden.

Met speelgoed hebben kinderen hun eigen spulletjes waar ze plezier aan beleven en waarmee ze allerlei cognitieve en motorische vaardigheden ontwikkelen. Er zijn verschillende soorten speelgoed voor verschillende leeftijden:

  • Babyspeelgoed (0 tot 12 maanden): Bij babyspeelgoed gaat het vooral om de stimulering van zintuiglijke ervaringen: vormen, formaten en texturen die gezichtsvermogen, gehoor en tastgevoel prikkelen plus het smaakgevoel, want vergeet niet dat baby's alles in hun mond steken. Vrolijk gekleurde, lichtgewicht speelgoedjes als rammelaars en knuffels nodigen uit tot vastpakken, grijpen en verkennen. Kan het kind eenmaal rechtop zitten en wat verder reiken, dan kun je beginnen met grote blokken en bouwstenen, ringen en stapelspeelgoed. Als het kind gaat kruipen of misschien zelfs al een beetje gaat lopen, kun je kiezen voor grote ballen en trekbeesten.

  • Pe uterspe elgoed (1 tot 3 jaar): Dit is de levensfase waarin een kind zijn fysieke mogelijkheden gaat verkennen. Voor buiten zijn in die periode driewielers en loopwagens geschikt, maar ook ballen en spulletjes voor de zandbak. Voor binnen zijn grote blokken en puzzels een goede keuze, naast andere vormen van speelgoed waarmee het kind zijn teveel aan energie kwijt kan en meer controle krijgt over spieren en ledematen. Dit is ook de periode waarin kinderen de gedragspatronen van hun ouders gaan imiteren en er is allerlei speelgoed dat daar uitstekend bij aansluit. Denk aan keukensetjes, potten en pannen, huishoudspullen, loopauto's, sportsets, poppenwagens en muziekinstrumenten. Er zijn ook allerlei bordspellen en gezelschapspellen voor kinderen van deze leeftijd waarmee ze leren communiceren, omgaan met anderen en hun beurt afwachten. Gezelschapspellen zijn bovendien leuk voor het hele gezin. Waar nodig kun je altijd de regels of het spel zelf een beetje aanpassen. Je schaft tijdslimieten af, je maakt grotere stukken of je speelt in teamverband om het spel wat makkelijker te maken voor kinderen die moeite hebben zich langere tijd te concentreren of motorisch nog niet zo handig zijn.

  • K leuters peelgoe d (3 tot 5 jaar): Hoe zitten dingen in elkaar? Waarom werken ze zo? Dat zijn vragen waar kleuters door worden gefascineerd. Op deze leeftijd hebben kinderen speelgoed nodig dat hun creativiteit stimuleert, zoals constructiespeelgoed, klei, kleurpotloden, verf en stiften (bij voorkeur uitwasbaar), kleurboeken en eenvoudige bordspellen. "Doen alsof" is op deze leeftijd normaal. Kinderen doen hun vader en moeder na en oefenen op die manier hun praktische vaardigheden. En ook daar is allerlei speelgoed voor. Voorbeelden hiervan zijn speelgoedkassa's, speelgoedtelefoons, poppenhuizen en speelgoedmeubeltjes. Actiefiguren, gebaseerd op filmhelden of tekenfilmpersonages, zijn op deze leeftijd ook populair. Dit soort poppen heeft een eigen karakter, een persoonlijkheid waar kinderen zich makkelijk mee kunnen identificeren. Hou bij het kopen van dergelijke actiefiguren altijd rekening met hun persoonlijkheid Ben je het daar wel mee eens? Kinderen doen na wat ze zien. Tekenfilmhelden en de daarvan afgeleide actiefiguren doen dienst als rolmodel. In sommige gevallen kun je voor wat tegenwicht zorgen door een boek over aanverwante onderwerpen en vergelijkbare personages of door ander speelgoed dat meer gericht is op het ontwikkelen van eigenschappen die je belangrijker vindt. Spelen is ook goed voor de communicatievaardigheden van een kind. Voor kinderen met een taalachterstand is herhaling erg belangrijk. Kies in dat geval kinderboeken waarin dezelfde zinnetjes steeds opnieuw terugkomen of speelgoed waarmee bepaalde vaardigheden constant worden getraind.

  • Speelgoed voor schoolgaande kinderen in de eerste fase (5 tot 9 jaar): Op deze leeftijd moeten kinderen vooral leren delen, leren omgaan met anderen en functioneren binnen een groep. Speelgoed dient in deze fase met name het samenspelen te bevorderen, maar ook te helpen bij de ontwikkeling van zelfstandigheid. Ook zelfvertrouwen is op deze leeftijd erg belangrijk. Kies speelgoed dat het kind de mogelijkheid geeft de eigen persoonlijkheid te verkennen en verworven vaardigheden verder te ontwikkelen. Hobbysets, sportartikelen, kindersoftware, games en puzzels met een hoog probleemoplossingsgehalte, constructiesets met gedetailleerde onderdelen en jeugdboeken met de juiste boodschap zijn allemaal goede keuzen. Er zijn games en andere elektronische spelletjes die helpen bij het ontwikkelen van specifieke vaardigheden als rekenen, onderkennen van overeenkomsten en oplossen van problemen. Elektronisch speelgoed met licht- en geluidseffecten en muziek kunnen goede leermiddelen zijn voor de logica van oorzaak en gevolg.

  • Speelgoed voor opgroeiende kinderen (9 tot 12 jaar): Geaccepteerd worden door andere kinderen en ontwikkeling van een gevoel van eigenwaarde zijn erg belangrijk in deze leeftijdscategorie. Tegelijkertijd is dit de leeftijd waarop kinderen hun interesse in speelgoed meestal beginnen te verliezen. Complexere constructiesets, bordspellen en strategiespellen kunnen in deze fase een alternatief zijn. Bordspellen, computergames en kaartspellen kunnen bovendien helpen sociale vaardigheden verder te ontwikkelen en intellectueel vermogen aan te scherpen.. Dit is ook de leeftijd waarop sport een steeds grotere rol gaat spelen.

  • Speelgoed voor kinderen met speciale behoeften: Ga er niet te snel van uit dat voor kinderen met speciale behoeften per definitie speciaal ontworpen of aangepast speelgoed nodig is. Voor alle kinderen geldt dat speelgoed niet meer dan een hulpmiddel is voor het spelen zelf. Door te spelen ontwikkelen kinderen hun fysieke, cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden.

Hier volgen nog een paar algemene tips.

Als je speelgoed koopt dat op batterijen werkt, koop dan ook meteen een paar reservebatterijen. Anders kan het snel gedaan zijn met de pret. Koop je speelgoed als cadeautje, houd dan ook een beetje rekening met de omvang. Niet iedereen heeft evenveel bergruimte. Bovendien gaat het er maar om wat een kind in en om het ouderlijk huis voor mogelijkheden heeft. Een grote trapauto heeft weinig zin voor een kind dat in een flatje woont en er zijn straten waar je met rolschaatsen nauwelijks uit de voeten kunt. Goed gereedschap kan ook belangrijk zijn, want bij nogal wat speelgoed komt enige montage kijken.


Terug naar bovenTerug naar boven

Speelgoed als aanvulling op het onderwijs


Speelgoed als aanvulling op het onderwijs

Speelgoed met een educatieve waarde of speelgoed dat uitnodigt tot leren kan een waardevolle aanvulling zijn op de leerstof op school. Bijvoorbeeld:

  • Rekenen: bouwstenen of blokken, speelgoed voor in de zandbak of in het water. Hiermee leert een kind omgaan met hoeveelheden en volume en ontwikkelt het zijn ruimtelijk inzicht.

  • Lezen: boeken en bordspellen met instructiekaarten.

  • Schrijven: letterspelletjes en schoolborden.

  • Spellen: bordspellen met letters.

  • Aardrijkskunde: puzzels in de vorm van landkaarten en wereldbollen.

  • Geschiedenis: quiz-spellen.

  • Creativiteit: kleurboeken, teken- en schilderspullen, bouwdozen.

  • Muziek: karaoke-apparaten, muziekinstrumenten en boeken met kinderliedjes.

  • Natuurwetenschappen: natuur- en scheikundedozen, hobbysets.

  • Vreemde talen: taalcassettes en tweetalige boeken.


Terug naar bovenTerug naar boven

Speelgoed en veiligheid


Speelgoed en veiligheid

Veiligheid komt op de eerste plaats. Neem alle veiligheidsinstructies zorgvuldig door voordat je een kind met een nieuw stuk speelgoed laat spelen. Speelgoed moet passen bij de leeftijd van het kind. Wat veilig is voor een kind van twaalf jaar, kan voor een kind van zes levensgevaarlijk zijn en dat betekent dat je dus extra moet oppassen als er kinderen van verschillende leeftijden in huis zijn. Als je een paar eenvoudige richtlijnen in acht neemt, kun je voor elk kind verantwoord en veilig speelgoed kiezen.

  • Lange snoeren of trekkoorden kunnen verwurgingsgevaar opleveren.

  • Let bij dozen en andere verpakkingen op scherpe randen en gevaarlijke (ijzer)draden.

  • Wat veilig is voor het ene kind, kan gevaarlijk zijn voor het andere. Kleine onderdelen kunnen verstikkingsgevaar opleveren voor kinderen van vier jaar en jonger. Houd speelgoed met kleine onderdelen buiten het bereik van kleine kinderen. Leer oudere kinderen zulk speelgoed goed op te bergen en buiten het bereik van hun jongere broertjes en zusjes en vriendjes te houden.

  • Bij speelgoed dat op batterijen werkt, is een goed afgesloten en goed sluitend batterijvak belangrijk. Het veiligst zijn batterijvakken die alleen met een klein schroevendraaiertje te openen zijn. Houd dat soort schroevendraaiertjes en andere gereedschappen dan wel buiten het bereik van kinderen jonger dan twaalf jaar.

  • Bij elektronisch speelgoed dienen onderdelen waar spanning op kan staan, goed afgeschermd te zijn. Ritssluitingen zijn niet per definitie gevaarlijk.


Terug naar bovenTerug naar boven

Speelgoed zoeken op eBay


Speelgoed zoeken op eBay

Als je eenmaal weet wat voor speelgoed je zoekt, ga je naar het portaal Speelgoed. Daar vind je een aantal rubrieken waarin je kunt zoeken.

  • Rubrieken: Elke hoofdrubriek heeft weer een aantal onderafdelingen. Op die manier kom je snel bij de juiste aanbiedingen. Je vindt hier links naar actiefiguren, Lego en ander constructiespeelgoed, gezelschapspellen, poppen en beren en nog veel meer.

  • Zoeken op trefwoorden: Zoek naar bepaalde woorden in de aanbiedingen op eBay. Als je muziekinstrumenten voor kinderen zoekt, typ je bijvoorbeeld de woorden "muziek instrument" (zonder aanhalingstekens) in het zoekvak. Schakel het selectievakje Zoeken in titels en beschrijvingen in voor meer resultaten. Ga naar de pagina Algemene zoektips van eBay voor meer tips over zoeken met trefwoorden.

Als je op eBay niet precies kunt vinden wat je zoekt, kun je het proberen in een eBay-winkel. Een tweede alternatief is een zoekopdracht op Mijn eBay. Je wordt dan gemaild wanneer een object beschikbaar komt dat aan je wensen voldoet.

Je kunt ook eens kijken op eBay pulse. Daar vind je een aantal populaire zoekopdrachten rond het thema speelgoed.


Terug naar bovenTerug naar boven

Veilig speelgoed kopen


Veilig speelgoed kopen

Zorg ervoor dat je, voordat je tot de koop overgaat, precies weet wat je koopt. Trek de verkoper na en lees hoe eBay en PayPal je kunnen beschermen.

Weet wat je koopt

Lees de informatie in de objectaanbieding zorgvuldig door.

  • Houd rekening met leveringskosten in de uiteindelijke verkoopprijs. Als je veel geld uitgeeft, controleer je of de verkoper het object verzekert tijdens het transport.

  • Als je meer wilt weten, stuur je de verkoper een e-mail met je vraag. Dit doe je door te klikken op Vraag het de verkoper in het gedeelte met verkopergegevens.

  • Controleer altijd of je de transactie op eBay volledig afhandelt (met een bod of Nu kopen). Transacties die worden voltooid buiten eBay vallen niet onder de beschermingsregelingen van eBay.

  • Betaal je eBay-object nooit met een overschrijving via Western Union of MoneyGram. Deze betaalwijzen zijn niet veilig wanneer je iemand betaalt die je niet kent.

Ken je verkoper

Trek verkopers na, zodat je je transacties met een gerust hart kunt afhandelen.

  • Wat is de feedbackscore van de verkoper? Hoeveel transacties heeft hij/zij voltooid? Hoe hoog is het percentage positieve reacties?

  • Wat zeggen kopers in hun feedback? Zijn ze positief over de verkoper?

  • De meeste topverkopers op eBay hebben net als winkels een retourregeling. Biedt de verkoper een niet-goed-geld-terug-garantie? Wat zijn de algemene voorwaarden?

Kopersbescherming

Mocht je onverhoopt toch tegen problemen aanlopen tijdens een transactie, dan kun je een beroep doen op eBay en PayPal.

  • Veilig betalen met PayPal: Met PayPal kun je betalen zonder dat de verkoper je bankrekeningnummer of creditcardnummer te zien krijgt. Het is zelfs zo dat PayPal kopers 100% beschermt tegen afschrijvingen van hun bankrekening waarvoor ze geen toestemming hebben gegeven. Bovendien is je aankoop met de kopersbescherming van PayPal tot maximaal EUR 500 gedekt.

  • Veilig handelen op eBay: Ga naar Veilig handelen voor informatie over de beveiliging van je account en het gebruik van de snelle en efficiënte tools van eBay voor het oplossen van problemen.


Terug naar bovenTerug naar boven


 Geschreven door

eBay