Doorgaan naar hoofdinhoud
Home > Community > Feedbackforum
Feedbackforum
 Zoeken naar lid    


Welkom bij het Feedbackforum
Leer alles over je handelspartners, bekijk hun reputatie en laat jouw mening horen door zelf feedback achter te laten. Dankzij deze beoordelingen van leden over leden en dankzij de opmerkingen kunnen de miljoenen kopers en verkopers binnen de community vertrouwen opbouwen.


Hoe werkt feedback?
Elk lid van eBay heeft een feedbackprofiel, met daarin basisinformatie over het lid en de feedback die hun transactiepartners over hen hebben achtergelaten. Vertrouwen wordt vaak toegekend op basis van wat kopers en verkopers over het lid in kwestie hebben opgemerkt.

Na iedere transactie kunnen kopers en verkopers feedback over elkaar geven. Feedback van kopers bestaat uit een positieve, negatieve of neutrale beoordeling en een kort commentaar. Feedback van verkopers bestaat uit een positieve beoordeling en een kort commentaar.

Een koper kan de verkoper ook op andere criteria beoordelen — de nauwkeurigheid van de objectbeschrijving, de communicatie, de verzendtijd en verzendkosten. Deze gedetailleerde verkopersbeoordelingen tellen niet mee voor de feedbackscore en zijn anoniem. Dat betekent dat verkopers niet kunnen zien door welke koper een gedetailleerde beoordeling is achtergelaten, dus kopers kunnen eerlijk hun verhaal doen over hun ervaring.

Als je eerlijk commentaar geeft op een handelspartner, kunnen andere eBay-leden zich een goed beeld vormen van wat hun te wachten staat wanneer ze besluiten met dat lid zaken te doen. Eenmaal gegeven feedback blijft altijd deel uitmaken van iemands profiel.

Kopers kunnen na afloop van een transactie feedback over een verkoper achterlaten. Maar als ze opnieuw voor dezelfde verkoper feedback achterlaten, dan wordt die feedback alleen meegeteld voor de feedbackscore van die verkoper als de nieuwe transactie in een andere week heeft plaatsgevonden.

Met deze nieuwe feedbackbenadering kunnen kopers hun favoriete verkopers niet alleen met aankopen belonen maar ook door reclame te maken over de services van de verkoper. Omgekeerd kunnen verkopers eenmaal per week feedback over hun favoriete kopers achterlaten.

Feedbackscores en sterren
Beoordelingen worden gebruikt om de feedbackscore van een lid te bepalen.

Voor een positieve beoordeling wordt één punt aan de feedbackscore toegevoegd.

Een neutrale beoordeling heeft geen invloed op de feedbackscore.

Voor een negatieve beoordeling wordt één punt van de feedbackscore afgetrokken.

Hoe hoger de feedbackscore van een bepaald lid, hoe meer positieve feedback deze heeft gekregen. Klik hier voor meer informatie over hoe scores worden berekend.

De feedbackscore en de bijbehorende ster staan naast de gebruikersnaam. Bij een feedbackscore van minimaal 10 krijg je een gele ster (  ). Naarmate je feedbackscore stijgt, kun je verschillende gekleurde sterren verdienen. Een rode vallende ster ( ) krijg je als je score meer dan 100.000 bedraagt. Je ster staat dus garant voor vertrouwen en ervaring op eBay.

Feedbackpercentage
De feedbackscore is het getal tussen haakjes naast de gebruikersnaam van een lid. Het geeft weer hoeveel personen een positieve ervaring met dat lid gehad hebben sinds het lid zich ingeschreven heeft.
Naast de feedbackscore, geeft eBay ook het feedbackpercentage weer. Dat is het percentage positieve beoordelingen dat een lid in de laatste 12 maanden ontvangen heeft. Het feedbackpercentage wordt als volgt berekend:
Het aantal positieve beoordelingen van de afgelopen 12 maanden wordt gedeeld door het totale aantal beoordelingen van de afgelopen 12 maanden (positieve, neutrale en negatieve). Wanneer een lid bijvoorbeeld verschillende neutrale beoordelingen krijgt, doet dit het feedbackpercentage zakken.

Een voorbeeld: gebruiker X heeft in de afgelopen 12 maanden 1000 positieve, 4 negatieve en 3 neutrale beoordelingen ontvangen. Dat betekent dat het feedbackpercentage van gebruiker X nu 99,3% bedraagt. We berekenen dit door de 1000 positieve beoordelingen te delen door het totale aantal beoordelingen van de laatste 12 maanden, dus 1000 + 4 + 3.
 

Over feedback
In de brief van de oprichter van eBay, Pierre Omidyar, kun je de filosofie, waarden en voordelen van het Feedbackforum lezen.


Antwoordcentrum | Discussieforums | Groepen | eBay-forumbeleid