Kopersgids computer onderdelen
Doorgaan naar hoofdinhoud


 Kopersgidsen


Kopersgids computer onderdelen


Maak je desktop computer sneller of verbeter de computerprestaties door het pc-geheugen (RAM) uit te breiden of de geluidskaart, de grafische kaart, de processor of het moederbord te vervangen. Op eBay vind je een enorm aanbod aan pc-onderdelen om aan al je behoeften te voldoen.

Het geheugen uitbreiden


Het geheugen uitbreiden


Als je meer RAM-geheugen (Random Access Memory) toevoegt, leidt dit vaak direct tot grote verbeteringen van de prestaties. Vaak reageren de programma's sneller en het is zelfs mogelijk dat er minder systeemfouten optreden. RAM-geheugen is relatief voordelig, eenvoudig te installeren en hoeft niet te worden geconfigureerd.

Bepalen wat voor RAM-geheugen je nodig hebt

Pak je handige computerhandleiding erbij en controleer wat voor RAM-geheugen wordt ondersteund door je moederbord (mobo). SDRAM (Synchronous Dynamic RAM) is het meest gebruikte RAM-geheugen en vormt de basis voor DDR- en DDR2-geheugen. SDRAM werkt synchroon met de processorklok, waardoor de downtime kan verminderen tijdens gegevensoverdracht.

DDR SDRAM (Double Data Rate SDRAM) is een snellere versie van SDRAM. DDR SDRAM is zelfs tweemaal zo snel omdat per klokcyclus tweemaal toegang tot gegevens kan worden verkregen terwijl dat bij SDRAM slechts eenmaal per klokcyclus is. DDR geheugen werkt bij een effectieve snelheid van 200 MHz tot 550 MHz. Daarbij functioneert de klok op de helft van deze snelheid, maar worden gegevens overgebracht op de nominale snelheid.

De snelheid van het RAM-geheugen kiezen

Programma's, waaronder besturingssystemen, hebben een bepaalde hoeveelheid RAM-geheugen nodig. Hoe meer RAM-geheugen er is, hoe beter de prestaties zijn. Windows XP heeft bijvoorbeeld ten minste 128 MB RAM-geheugen nodig volgens Microsoft. De meeste mensen geven de voorkeur aan 256 MB en nemen zelfs prestatieverbetering waar bij 512 MB RAM, 1 GB RAM of meer. Daarom is het een goed idee om het snelste geheugen te kopen dat wordt ondersteund door je moederbord. Hieronder zie je hoeveel geheugen doorgaans vereist is afhankelijk van het gebruik van de computer.

 • Thuisgebruikers: 512 MB geheugen of meer.

 • Thuiskantoor: 512 MB geheugen of meer.

 • Gaming: 1 GB geheugen of meer.

 • Multimedia: 2 GB geheugen of meer.

DDR-geheugentypen worden door fabrikanten van moederborden ingedeeld op basis van diverse kenmerken, waaronder de bandbreedte of kloksnelheid. Het langzaamste type is DDR200, dat overeenkomt met PC1600-geheugen. DDR266, ofwel PC2100, is sneller maar doet onder voor DDR333, ofwel PC2700, en het nieuwere DDR400, ofwel PC3200.

Bij bepaalde DIMM's of geheugenbanken moeten de RAM-modules paarsgewijs worden geïnstalleerd. Controleer wat je moederbord ondersteunt voordat je een aankoop doet.

De pc upgraden met Rambus-geheugen

Sommige Pentium 4-chipsets werken nog steeds met Rambus-geheugen (RDRAM). RDRAM is alleen beschikbaar op moederborden met de Intel 850- of 850E-chipset. Toepassingen die veel bandbreedte nodig hebben, zoals 3D-games of videobewerking, hebben baat bij RDRAM, maar dit geheugen kan bijna tweemaal zo duur zijn als DDR-geheugen. RDRAM is verkrijgbaar in de snelheden PC800 en PC1066.

De geheugenbanken upgraden

Je kunt ook het geheugen upgraden door een Dual Inline Memory Module (DIMM) toe te voegen. Een dergelijke reepje geheugen is aan beide zijden voorzien van geheugenchips. Aan de onderrand bevinden zich elektrische contacten waarmee de module wordt aangesloten op het moederbord.


Terug naar bovenTerug naar boven

Een geluidskaart of videokaart toevoegen


Een geluidskaart of videokaart toevoegen

Videokaarten en geluidskaarten passen precies in de open sleuven van je computer. Hoewel veel moederborden over een geïntegreerde geluidskaart en videokaart of een eenvoudige videokaart beschikken, kun je betere en snellere prestaties krijgen door te upgraden. Begin met de best mogelijke grafische kaart en geluidskaart wanneer je een desktopcomputer samenstelt.

De grafische prestaties van je desktopcomputer verbeteren

Monteer een tv-kaart in je desktopcomputer of verkrijg razendsnelle grafische prestaties voor je 3D-games met een nieuwe videokaart. Videokaarten worden op veel verschillende manieren aangeduid, bijvoorbeeld als grafische controllers, grafische versnellers, grafische adapters, videokaarten, GPU's (Graphics Processing Units), videoversnellers en videoadapters. Hoe je ze ook noemt, met grafische kaarten worden alle 2D- en 3D-berekeningen voor de beelden op je desktopcomputer uitgevoerd.

Voor games kun je het beste een grafische kaart met ondersteuning voor de hoogste snelheden hebben. Zoek een AGP 8x- of PCI Express-kaart van ATI Radeon, NVIDIA GeForce of 3dfx Voodoo3. Voor multimediacomputers komt een ATI- of NVIDIA-kaart met VGA- en/of DVI-uitgangen in aanmerking. Controleer of het moederbord van je computer ondersteuning biedt voor het type kaart dat je koopt (AGP of PCI Express).

Zoek een grafische kaart met tv-tuner als je televisie wilt kijken op je computer. Als je twee monitoren wilt aansluiten op je computer, moet je een grafische kaart met dual monitor-ondersteuning nemen.

Het geluidssysteem van je pc upgraden

De nieuwste moederborden met geïntegreerde geluidskaart beschikken over een digitale zeskanaals geluidchip met ondersteuning voor digitale 5.1-geluidsreproductie. Deze moederborden zijn meer dan voldoende als je zo nu en dan games speelt en mp3's beluistert. Als je muziek wilt produceren op je desktopcomputer, moet je een afzonderlijke geluidskaart met veel aansluitmogelijkheden en een goede wavetable nemen.

Geluidskaarten werken als een synthesizer door geluiden te genereren en kunnen beschikken over een MIDI-interface (Musical Instrument Digital Interface) waarmee je ze kunt aansluiten op elektronische MIDI-instrumenten. Ze werken ook als een analoog-digitaalconverter, bijvoorbeeld bij het opnemen van geluid via een microfoon, en als een digitaal-analoogconverter, bij het weergeven van geluid via een luidspreker.


Terug naar bovenTerug naar boven

Een nieuwe processor kiezen


Een nieuwe processor kiezen

De CPU (Central Processing Unit), ofwel de processor, bevindt zich op het moederbord en bestuurt daarvandaan de computer. De processor fungeert als het brein van de desktopcomputer en doet al het "denkwerk".

De Intel Pentium 4 en de AMD Athlon XP zijn de twee belangrijkste opties voor een processor in een pc. Leveranciers van moederborden duiden hun producten soms aan met het type processorvoet waarover het moederbord beschikt, bijvoorbeeld Socket 478 voor de Pentium 4 en Socket A voor de Athlon. In de meeste kantoortoepassingen is niet veel verschil merkbaar tussen systemen met de snelste Athlon- en P4-chips.  

 • Processorsnelheid van desktopcomputer: De processorsnelheid van een computer wordt uitgedrukt in megahertz (MHz) of gigahertz (GHz) (1000 MHz is 1 GHz). Deze snelheid wordt voor of achter de naam van de processor vermeld, bijvoorbeeld Pentium 4 2,2 GHz. Hoe hoger het getal, hoe sneller de instructies worden uitgevoerd door de processor. Processors van 1 GHz zijn bijvoorbeeld sneller dan processors van 1 MHz.

 • Namen van processors voor desktopcomputers: Intel en AMD gebruiken verschillende naamgevingsconventies voor de snelheid van hun processors. Intel vermeldt de processorsnelheid terwijl AMD zijn processors vergelijkt met die van Intel. Wanneer je een 2,8 GHz Pentium-processor ziet, weet je dat die vergelijkbaar is met een AMD 2800+-processor. Hogere getallen bieden vaak betere computerprestaties.

 • Celeron-processors & Pentium-processors: Intel produceert twee lijnen met desktopcomputerprocessors: Celeron en Pentium. Celeron-processors zijn een voordelig maar eenvoudig alternatief voor Pentium-processors. De iets lagere snelheid wordt gecompenseerd door een voordelige prijs.

 • Hyperthreading (HT): Hyperthreading (HT) is een Intel-technologie waarmee processors van 3 GHz en sneller gegevens tegelijkertijd in twee verschillende "threads" (processen) kunnen verwerken. De software moet zijn geoptimaliseerd voor hyperthreading om betere prestaties te boeken. Naar verwachting zal de komende jaren steeds meer software ondersteuning bieden voor deze technologie.

 • Dual-processorsystemen: Bepaalde computermoederborden bieden ondersteuning voor twee processors waarmee de gegevens tegelijkertijd kunnen worden verwerkt. Hiermee bereik je alleen betere computerprestaties als je software gebruikt die is geoptimaliseerd voor dual-processorsystemen.

Games, digitale beeldbewerking en internettoepassingen stellen de hoogste eisen aan een processor. Productiviteitssoftware, zoals tekstverwerkingssoftware en software voor persoonlijke financiën, vereist niet zoveel processorkracht. Koop een processor voor een desktopcomputer op basis van de wijze waarop je de computer wilt gebruiken. Je kunt daarbij aan het volgende denken:  

 • Processors voor thuisgebruikers: Celeron-processors, Pentium 4-processors van 800 MHz of sneller of gelijkwaardige AMD-processors.

 • Processors voor een thuiskantoor: Pentium 4-processors van 800 MHz of sneller of gelijkwaardige AMD-processors

 • Processors voor het spelen van games: 3GHz Pentium 4 PC-processors van 3 GHz met Hyperthreading of gelijkwaardige AMD Athlon 64- Athlon XP-processors.

 • Processors voor multimediacomputers: Pentium 4-processors van 3 GHz of sneller of gelijkwaardige AMD-processors.

De kloksnelheid kan een nauwkeurig beeld van de relatieve computersnelheid bieden zolang je processors van hetzelfde model vergelijkt.


Terug naar bovenTerug naar boven

Naar je moederbord luisteren


Naar je moederbord luisteren

Alle onderdelen in je desktopcomputer worden aangesloten op het moederbord dat ook wel eens mobo wordt genoemd. Het type RAM-geheugen en de processor die je gebruikt, zijn afhankelijk van het moederbord, dat ook is voorzien van een geïntegreerde geluidskaart, grafische kaart en chipset. De chipset is essentieel voor de overdracht van gegevens tussen de vaste schijf, het geheugen en de processor en voor de communicatie tussen alle randapparatuur en uitbreidingskaarten onderling en de processor.

De chipset is de bepalende factor voor de aard en de kwaliteit van het moederbord. Fabrikanten kunnen voorzieningen zoals FireWire-poorten en RAID-controllers toevoegen om verschillende typen moederborden van elkaar te onderscheiden. Alleen de chipset bepaalt echter welk RAM-geheugen en welke processor geschikt zijn voor het moederbord en wat de snelheid is.

Controleer wat de kenmerken van de chipset zijn, bijvoorbeeld wat de snelheid van de IDE-controller is, en ga na of het moederbord is voorzien van een geïntegreerde geluidskaart en grafische kaart. Gebruik dit menu met kenmerken om moederborden te vergelijken wanneer je een eigen desktopcomputer wilt assembleren.


Terug naar bovenTerug naar boven

Computer onderdelen zoeken op eBay


Computer onderdelen zoeken op eBay

Wanneer je weet wat voor pc-onderdeel je wilt hebben, ga je naar het portaal Computers en klik je op PC-onderdelen. Hier kun je zoeken naar aanbiedingen op eBay.

 • Rubrieken: Met de lijst Rubrieken links op elke pagina kun je kiezen van welk artikeltype je aanbiedingen wilt zien. Je vindt hier links voor Behuizingen en modding, CD-, DVD-drives en -writers, Geluidskaarten en nog veel meer. Als je dieper graaft op de website, kun je je zoekopdracht verder verfijnen door een subcategorie te kiezen.

 • Zoeken op trefwoorden: Zoek naar bepaalde woorden in de aanbiedingen op eBay. Als je bijvoorbeeld een Kingston DIMM-geheugenmodule van 512 MB zoekt, typ je "Kingston 512MB DIMM" (zonder aanhalingstekens) in het zoekvak. Schakel het selectievakje Zoeken in titels en beschrijvingen in voor meer resultaten. Ga naar de pagina Algemene Zoektips van eBay voor meer tips bij het zoeken met trefwoorden.

Als je op eBay niet precies kunt vinden wat je zoekt, kun je het proberen in een eBay-winkel. Een tweede alternatief is een zoekopdracht op Mijn eBay. Je wordt dan gemaild wanneer een object beschikbaar komt dat aan je wensen voldoet.


Terug naar bovenTerug naar boven

Veilig computer onderdelen kopen


Veilig computer onderdelen kopen

Zorg ervoor dat je, voordat je tot de koop overgaat, precies weet wat je koopt. Trek de verkoper na en lees hoe eBay en PayPal je kunnen beschermen.

Weet wat je koopt

Lees de informatie in de objectaanbieding zorgvuldig door.

 • Houd rekening met leveringskosten in de uiteindelijke verkoopprijs. Als je veel geld uitgeeft, controleer je of de verkoper het object verzekert tijdens het transport.

 • Als je meer wilt weten, stuur je de verkoper een e-mail met je vraag. Dit doe je door te klikken op Vraag het de verkoper in het gedeelte met verkopergegevens

 • Controleer altijd of je de transactie op eBay volledig afhandelt (met een bod, Nu kopen of Beste voorstel). Transacties die worden beklonken buiten eBay vallen niet onder de beschermingsregelingen van eBay.

 • Betaal je eBay-object nooit met een overschrijving via Western Union of MoneyGram. Deze betaalwijzen zijn niet veilig wanneer je iemand betaalt die je niet kent.

Ken je verkoper

Trek verkopers na, zodat je je transacties met een gerust hart kunt afhandelen.

 • Wat is de feedbackscore van de verkoper? Hoeveel transacties heeft hij/zij voltooid? Hoe hoog is het percentage positieve reacties?

 • Wat zeggen kopers in hun feedback? Zijn ze positief over de verkoper?

 • De meeste topverkopers op eBay hebben net als winkels een retourregeling. Biedt de verkoper een niet-goed-geld-terug-garantie? Wat zijn de algemene voorwaarden?

Kopersbescherming

Mocht je onverhoopt toch tegen problemen aanlopen tijdens een transactie, dan kun je een beroep doen op eBay en PayPal.

 • Veilig betalen met PayPal: Met PayPal kun je betalen zonder dat de verkoper je bankrekeningnummer of creditcardnummer te zien krijgt. Het is zelfs zo dat PayPal kopers 100% beschermt tegen afschrijvingen van hun bankrekening waarvoor ze geen toestemming hebben gegeven. Bovendien is je aankoop met de kopersbescherming van PayPal tot maximaal EUR 500 gedekt.

 • Veilig handelen en problemen oplossen op eBay: Ga naar Veilig handelen en problemen oplossen voor informatie over de beveiliging van je account en het gebruik van de snelle en efficiënte tools van eBay voor het oplossen van problemen.


Terug naar bovenTerug naar boven


 Geschreven door

eBay