Sieraden onderhouden


 Kopersgidsen


Sieraden onderhouden


Door sieraden goed te bewaren en regelmatig te reinigen, houd je ze mooi.

Diamanten sieraden reinigen


Diamanten sieraden reinigen

Help diamanten hun natuurlijke schittering te behouden.

 • Bewaar diamanten afzonderlijk van elkaar: Hoewel diamant de hardste natuurlijke stof is op aarde, kunnen diamanten wel splinteren. Bewaar diamanten los van elkaar in zachte stoffen zakjes, zodat de stenen niet tegen elkaar kunnen stoten.

 • Reinig diamanten regelmatig: Door stof, huidvet en andere substanties kunnen diamanten hun schittering verliezen. Reinig diamanten regelmatig met water en zeep. Laat ze drogen aan de lucht en wrijf ze op met een zachte doek.

 • Verwijder vuil van diamanten: Door de stenen af en toe te borstelen met een zachte, versleten tandenborstel kun je vuil tussen spleetjes verwijderen. Gebruik voor hardnekkige aantastingen een milde oplossing van ammoniak en water (ongeveer een deel op vier delen) en een zacht borsteltje.

 • Bescherm de metalen zetting van sieraden: Wees voorzichtig met de metalen zetting. Goud kan krassen. Laat een juwelier regelmatig controleren of de diamanten nog goed vastzitten om te voorkomen dat de stenen uit de zetting vallen.

 • Verdiep je in de methoden voor professionele reiniging: Een juwelier kan diamanten reinigen met stoom of ultrasone golven, hoewel deze laatste methode inwendige scheuren of gebreken kan verergeren.


Terug naar bovenTerug naar boven

Edelstenen onderhouden


Edelstenen onderhouden

Met de volgende maatregelen kun je de kleur en helderheid van edelstenen behouden.

 • Bewaar edelstenen afzonderlijk van elkaar: Sieraden hebben ruimte nodig. Anders kunnen er stukjes afbreken. Bewaar edelstenen los van elkaar in zachte stoffen zakjes, zodat de stenen niet tegen elkaar kunnen stoten.

 • Reinig edelstenen regelmatig: Door stof, huidvet en andere onzuivere substanties kunnen edelstenen hun schittering verliezen. Reinig de stenen af en toe met water en zeep. Laat ze vervolgens drogen aan de lucht en wrijf ze op met een zachte doek.

 • Verwijder vuil van edelstenen: Door de stenen af en toe te borstelen met een zachte, versleten tandenborstel kun je vuil tussen spleetjes verwijderen. Gebruik voor hardnekkige aantastingen een milde oplossing van ammoniak en water (ongeveer een deel op vier delen) en een zacht borsteltje.

 • Ontzie de metalen zetting van sieraden: Behandel de metalen zetting voorzichtig. Goud kan krassen. Hoewel zettingen met vier of zes pootjes en calibré- of entouragezettingen je edelstenen meer bescherming bieden dan andere zettingen, kun je de juwelier het beste vragen om te controleren of de edelstenen goed vastzitten om te voorkomen dat de stenen uit de zetting vallen.

 • Laat je edelstenen indien nodig professioneel reinigen: Als je je edelstenen elk jaar laat controleren door een juwelier, blijven ze schoon en weet je zeker dat ze veilig vastzitten in hun zetting. Een juwelier kan edelstenen reinigen met stoom of ultrasone golven, hoewel deze laatste methode inwendige scheuren of gebreken kan verergeren.


Terug naar bovenTerug naar boven

Edele metalen mooi houden


Edele metalen mooi houden

Als je sieraden van platina, goud en zilver dagelijks draagt, kan er veel gebeuren. Niettemin kun je zelf ook wat doen om sieraden van edele metalen mooi te houden.

 • Wees voorzichtig als je sieraden van edele metalen draagt: Draag tijdens zware handenarbeid geen sieraden met edele metalen die snel kunnen krassen. Zorg ervoor dat het edele metaal niet in aanraking komt met agressieve chemicaliën of schurende oppervlakken.

 • Bewaar zilveren sieraden op de juiste plek: Bewaar zilver op een koele, droge en donkere plaats. Bewaar zilver niet rechtstreeks op hout of plastic om te voorkomen dat het dof en mat wordt.

 • Reinig sieraden met edele metalen regelmatig: Reinig gouden en platina sieraden met zeep, water en eventueel een doek of zachte borstel. Was zilver met water en zeep en droog het grondig af met een zachte doek. Reinig aangeslagen zilver met een in de handel verkrijgbaar vloeibaar zilverpoetsmiddel of zilverpoetsdoekjes. Zilverpoets kan een opzettelijk aangebrachte oxidatielaag (kleurovergang op het metaal) verwijderen, waardoor professionele reoxidatie nodig is.

 • Let op beschadigingen: Inspecteer sieraden regelmatig op beschadigingen of loszittende onderdelen en laat ze indien nodig repareren door een vakman.

 • Laat sieraden met edele metalen regelmatig controleren: Laat een juwelier regelmatig controleren of de pootjes en de zetting van de sieraden nog intact zijn.


Terug naar bovenTerug naar boven

Parels beschermen


Parels beschermen

Parels hebben een klassieke uitstraling. Je kunt zelf veel doen om hun glans te bewaren.

 • Bewaar parels correct: Parels zijn niet zo hard als edelstenen van mineraal. Bewaar parels apart van andere sieraden in een zachte doek, om te voorkomen dat er stukjes afschilferen.

 • Doe parels pas als laatste om: Doe je parels pas om nadat je haarlak, make-up, parfum en dergelijke hebt aangebracht. Anders kunnen er vlekken komen op je parels.

 • Reinig parels correct: Gebruik voor het reinigen van parels geen oplosmiddel of schuurmiddel. Je kunt parels het beste onderhouden door ze na gebruik schoon te vegen met een zachte doek, bijvoorbeeld een brillenpoetsdoekje. In tegenstelling tot chemicaliën helpen de vetten van je huid parels juist vochtig te houden. Water met zeep is daarom niet nodig om parels te reinigen.

 • Laat parels opnieuw rijgen: Juweliers raden aan parels om de paar jaar opnieuw te laten rijgen, omdat de draad kan slijten en breken als deze niet wordt onderhouden.


Terug naar bovenTerug naar boven

Horloges aan het tikken houden


Horloges aan het tikken houden

Hoewel voorzichtig omgaan met horloges nog altijd de beste manier is om er lang plezier van te hebben, kunnen de volgende maatregelen de levensduur zeker verlengen:

 • Let op de temperatuur: Stel het horloge nooit bloot aan extreem hoge of lage temperaturen.

 • Blijf uit de buurt van magneten: Stel quartzhorloges niet bloot aan magnetische velden.

 • Houd het horloge schoon: Reinig het horloge regelmatig om zweet, vuil en olie te verwijderen. Veeg het kristal, de kast en de band schoon met een zachte doek. Huidolie is goed voor een leren band, maar je moet het overtollige vuil wel verwijderen. Reinig een metalen band met zeep, water en eventueel een zachte borstel.

 • Breng een mechanisch horloge naar een vakman: Breng een mechanisch horloge naar een vakman als het mechanisme moet worden gereinigd en laat het mechanisme om de drie tot vijf jaar ook helemaal door een vakman nakijken.


Terug naar bovenTerug naar boven

Antieke sieraden bewaren


Antieke sieraden bewaren

Als je gebruikte en antieke sieraden aanschaft, wil je natuurlijk hun schoonheid en waarde behouden. De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

 • Draag antieke sieraden met zorg: Antieke sieraden zijn moeilijk te repareren. Draag ze dus met zorg. Draag geen sieraden tijdens huishoudelijk werk waarbij je schoonmaakmiddelen gebruikt of bij ander lichamelijk werk.

 • Bewaar antieke sieraden afzonderlijk van elkaar: Bewaar sieraden apart van elkaar in een zacht zakje met rits om ze te beschermen tegen de elementen en tegen de schurende werking van stof.

 • Gebruik een speciale poetsdoek voor sieraden: Houd het eenvoudig: gebruik een speciale poetsdoek voor sieraden om ze stofvrij te houden.

 • Verwijder vuil van antieke sieraden: Gebruik babydoekjes of glasreiniger en een zachte doek om vuil van stenen te verwijderen.

 • Houd antieke sieraden droog: Houd antieke en gebruikte sieraden nooit direct onder stromend water.


Terug naar bovenTerug naar boven

Zorgen voor cameeën


Zorgen voor cameeën

Cameeën, en met name schelpcameeën, kunnen onder invloed van droogte en ouderdom verkleuren en barsten en vereisen daarom speciale zorg. Met de volgende tips kun je cameeën schoonhouden en uitdroging voorkomen:

 • Bewaar cameeën correct: Bewaar cameeën op een schone en droge plaats.  

 • Reinig cameeën correct: Maak cameeën een- tot tweemaal per jaar volledig schoon. Reinig cameeën voorzichtig met een zachte tandenborstel in een milde oplossing van water en zeep. Spoel de camee onmiddellijk na het reinigen grondig af met warm water. Laat schelpcameeën of "zachte" stenen nooit langer dan 30 seconden ondergedompeld in een schoonmaakoplossing.

 • Voorkom dat de camee uitdroogt: Maak de camee vochtig met mineraalolie of babyolie. Breng de olie aan met je vinger, een wattenstaafje of een zachte doek. Laat de olie een nacht intrekken.


Terug naar bovenTerug naar boven

Sieraden zoeken op eBay


Sieraden zoeken op eBay

Als je eenmaal weet wat voor soort sieraad je zoekt, ga je naar het portaal Sieraden & Horloges en van daaruit naar de hoofdrubriek Sieraden. Daar vind je een aantal rubrieken waarin je kunt zoeken.

 • Rubrieken: Het overzicht met de hoofdrubrieken bevat links naar alle hoofdrubrieken met sieraden op eBay, waaronder Gouden sieraden, Zilveren sieraden, Kindersieraden, Antieke sieraden, Bedels, enzovoort. Met de overige Rubrieken links op elke pagina kun je kiezen van welk artikeltype je aanbiedingen wilt zien.

 • Zoekopties: Voor sommige rubrieken binnen Sieraden en horloges zijn zoekopties beschikbaar. Kies opties in de vervolgkeuzemenu's om de zoekresultaten te beperken. Als je links dergelijke keuzelijsten ziet staan, kun je aanvullende criteria opgeven om je zoekopdracht te verfijnen.

 • Zoeken op trefwoorden: Zoek naar bepaalde woorden in de aanbiedingen op eBay. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een geldklem, typ je "geldklem" (zonder aanhalingstekens) in het zoekvak. Schakel het selectievakje Zoeken in titels en beschrijvingen in voor meer resultaten. Ga naar de pagina Algemene zoektips van eBay voor meer tips over zoeken met trefwoorden.

Als je op eBay niet precies kunt vinden wat je zoekt, kun je het proberen in een eBay-winkel. Een tweede alternatief is een zoekopdracht op Mijn eBay. Je wordt dan gemaild wanneer een object beschikbaar komt dat aan je wensen voldoet.


Terug naar bovenTerug naar boven

Veilig sieraden kopen


Veilig sieraden kopen

Zorg ervoor dat je, voordat je tot de koop overgaat, precies weet wat je koopt. Trek de verkoper na en lees hoe eBay en PayPal je kunnen beschermen.

Weet wat je koopt

Lees de informatie in de objectaanbieding zorgvuldig door.

 • Houd rekening met leveringskosten in de uiteindelijke verkoopprijs. Als je veel geld uitgeeft, controleer je of de verkoper het object verzekert tijdens het transport.

 • Als je meer wilt weten, stuur je de verkoper een e-mail met je vraag. Dit doe je door te klikken op Vraag het de verkoper in het gedeelte met verkopergegevens.

 • Controleer altijd of je de transactie op eBay volledig afhandelt (met een bod of Nu kopen). Transacties die worden beklonken buiten eBay vallen niet onder de beschermingsregelingen van eBay.

 • Betaal je eBay-object nooit met een overschrijving via Western Union of MoneyGram. Deze betaalwijzen zijn niet veilig wanneer je iemand betaalt die je niet kent.

Ken je verkoper

Trek verkopers na, zodat je je transacties met een gerust hart kunt afhandelen.

 • Wat is de feedbackscore van de verkoper? Hoeveel transacties heeft hij/zij voltooid? Hoe hoog is het percentage positieve reacties?

 • Wat zeggen kopers in hun feedback? Zijn ze positief over de verkoper?

 • De meeste topverkopers op eBay hebben net als winkels een retourregeling. Biedt de verkoper een niet-goed-geld-terug-garantie? Wat zijn de algemene voorwaarden?

Kopersbescherming

Mocht je onverhoopt toch tegen problemen aanlopen tijdens een transactie, dan kun je een beroep doen op eBay en PayPal.

 • Veilig betalen met PayPal: Met PayPal kun je betalen zonder dat de verkoper je bankrekeningnummer of creditcardnummer te zien krijgt. Het is zelfs zo dat PayPal kopers 100% beschermt tegen afschrijvingen van hun bankrekening waarvoor ze geen toestemming hebben gegeven. Bovendien is je aankoop met de kopersbescherming van PayPal tot maximaal EUR 500 gedekt.

 • Veilig handelen en problemen oplossen op eBay: Ga naar Veilig handelen en problemen oplossen voor informatie over de beveiliging van je account en het gebruik van de snelle en efficiënte tools van eBay voor het oplossen van problemen.


Terug naar bovenTerug naar boven


 Geschreven door

eBay